Economic

Andrei Spînu: În luna februarie am putea plăti mai puțin pentru gazele naturale

În luna februarie cetățenii Republicii Moldova ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale.Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că tariful ar putea scădea cu circa 10% pentru metru cub de gaz, declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Moldovenii ar putea plăti cu 10 la sută mai puțin pentru un metru cub de gaze naturale în luna februarie, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit lui, cu decizie în acest sens poate veni ANRE după ce va analiza toate premisele de ieftinire.

„Trebuie să ne răspundă ANRE. Din ceea ce vedem noi, ar fi un motiv să se reducă tariful, nu cu foarte mult, procentual în jur de 10 la sută. Probabil, din februarie. Este munca ANRE, nu este munca Ministerului Infrastructurii. În funcție de prețul mediu al gazului pe care Energocom îl va vinde către Moldovagaz”, a spus Andrei Spînu.

În prezent Republica Moldova folosește gazul stocat de autoritățile noastre în ultimele luni, iar acest lucru ar însemna că prețul la gaz rămâne destul de înalt sune expertul în energetică Sergiu Ungureanu. Potrivit lui, am putea să ne așteptăm la un preț mai mic pentru gazele naturale abia atunci când vom consuma gazul procurat la un preț mai mic de pe piețele internaționale.

„Republica Moldova a achiziționat rezerve. Aceste rezerve sunt în România și în Ucraina și erau la prețuri înalte. Acum noi consumăm gazul procurat la un preț mult mai înalt decât este acum pe piața europeană. Al doilea moment important este că aceste prețuri variază. Prețurile SPOT variază în funcție de consum, iar consumul depinde de timpul de afară care vedem că este cald și nu prevede un consum mare de gaze. Peste un timp, aceste rezerve se vor epuiza și noi vom trece la prețurile de piață”, a menționat Ungureanu.

Prețul gazelor naturale pe bursele internaționale a scăzut în ultimele săptămâni. Acest fapt se datorează temperaturilor ridicate din ultima perioadă. Astăzi, prețul pentru o mie de metri cubi la bursa Title Transfer Facility din Olanda a scăzut până la 660 de dolari.

Amintim că Republica Moldova nu mai importă gaze naturale din România, începând cu 1 ianuarie 2023.

În prezent, țara noastră se aprovizionează cu gaze naturale doar din rezervele stocate în Ucraina.

La sfârșitul lunii decembrie, Republica Moldova avea în rezerve circa 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Prețul de achiziție de la Energocom este în medie de 1000 dolari pentru mia de metri cubi. Ulterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu va mai anunța ce rezerve de gaz are Republica Moldova din motive de siguranță.

Tot din decembrie 2022, țara noastră primește de la concernul rus Gazprom o cantitate zilnică de 5,7 milioane metri cubi de gaz. Aceasta este însă oferită regiunii transnistrene în schimbul livrărilor de energie electrică.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult