SIS solicită blocarea accesului la șapte site-uri de propagandă rusă în R. Moldova
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a înaintat o cerere pentru blocarea accesului la alte șapte site-uri web. Printre acestea se numără șase portaluri de știri rusești, prin intermediul cărora sunt distribuite mai multe falsuri și propagandă, precum și un portal local care promovează mesaje anti-UE. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de Daniela Mânzatu, purtătoarea de cuvânt a instituției.
Astfel, SIS a solicitat operatorilor de telefonie mobilă și internet din țara noastră să dispună blocarea următoarelor pagini web:
- nuacum.eu
- ng.ru
- ria.ru
- gazetacrimea.ru
- crimea.gov.ru
- crimea.ria.ru
- crimea24tv.ru
Sesizarea SIS a fost emisă și expediată operatorilor pe 25 septembrie. Aceștia au la dispoziție 24 de ore pentru a se conforma. Până acum, doar un singur operator de telefonie mobilă a dat curs solicitării SIS.
Precizăm că o nouă campanie împotriva referendumului pentru integrarea europeană, denumită „Nu Acum”, a început să fie promovată, recent, inclusiv sponsorizat, pe site-uri și rețelele sociale. Lansată prin intermediul site-ului Nuacum.eu, campania operează cu narațiuni de dezinformare și manipulări similare celor folosite de formațiunile și politicienii afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, scrie stopfals.md. Drept persoană de referință a inițiativei este prezentat Octavian Calmîc, fost vicepremier și ministru al Economiei, iar de curând – președinte al unui Consiliu de experți, creat pe lângă Partidul Șansă, afiliat lui Șor. Calmîc neagă implicarea.
Amintim că, în 2023, , Serviciul de Informații și Securitate a solicitat blocarea accesului către zeci de pagini web din Rusia și Republica Moldova. În august, SIS a sesizat mai mulți furnizori de servicii de comunicații electronice cu privire la blocarea accesului utilizatorilor proprii la resursele web ale instituției financiare-bancare din Federația Rusă – Promsveazibank, care este inclusă în sancțiunile internaționale. SIS preciza că a identificat riscuri ce prezintă pericol deosebit pentru securitatea statului și afectează grav și iremediabil obiectivele naționale pe piața financiară și bancară a Republicii Moldova.