Economic

Expert: Republica Moldova ar trebui să obțină o creștere economică de 7-10 la sută ca cetățenii să simtă o majorare de salarii

Din 2014 când salariul minim a fost 1650 de lei, acum este de 5 mii de lei, însă acesta nu este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le are un cetățean din Republica Moldova, susține directorul executiv al Centrului analitic „Economica”, Marin Gospodarenco.

În cadrul emisiunii „Bună dimineața”, expertul a menționat că, deși în trimestrul II salariile din Republica Moldova s-au majorat cu peste 15%, acestea sunt mult mai mici decât cele din țările UE. „În prezent, salariul mediu lunar brut este de aproximativ 14 mii de lei sau circa 720 de euro. În România, acesta este 1700 de euro, în Polonia - 1700 de euro, Letonia - 1650 de euro, iar în Germania salariul mediu este de 4100 de euro”.

Potrivit expertului, pentru ca cetățeanul să simtă o majorare semnificativă a salariilor, Republica Moldova ar trebui să obțină o creștere economică de 7-10 la sută. „În prezent avem o creștere de 2,8%, iar până la sfârșitul anului am putea avea o creștere a PIB de 4 la sută”, a menționat Gospodarenco.

Referindu-se la cele mai bine plătite joburi - cele din IT, asigurări, servicii bancare - expertul a menționat că salariul mediu din acest domeniu de 34 de mii este mult mai mic comparativ cu cel din alte țări. „După mine, este un salariu mic, iar dacă îl raportăm la UE, atunci este clar că suntem departe. De aceea trebuie să creștem economia”, a menționat Marin Gospodarenco.

Totodată, acesta s-a referit și la datoria publică a țării, despre care unii afirmă că ar fi prea mare și că sumele acumulate vor fi achitate de generații întregi. „Datoria publică este relativ mare, dar noi o putem achita. Adică, dacă un cetățean are un credit la bancă, are un salariu de 34 de mii și trebuie să achite la bancă 5 mii de lei - el este sustenabil? E sustenabil. La fel și datoria noastră e sustenabilă, deocamdată. Noi primim bani de la donatorii externi în condiții foarte bune, cu rate de la 0,01% până la 4% anual. Ponderea datoriei publice în PIB este de 34%. Conform Acordului de la Maastricht din 1992, pentru țările UE se permite o pondere a datoriei de până la 60 la sută. Respectiv, noi suntem sustenabili. Totodată, avem și o strategie, care gestionează datoria publică”, a declarat expertul.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, salariile în Republica Moldova au crescut în medie cu aproximativ 17%, atât cele brute, cât și nete. Cele mai mari salarii brute le-au primit angajații din domeniile informații și comunicații, finanțe și asigurări.

Totodată, în sectorul bugetar, câștigul salarial mediu lunar brut a constituit peste 10 mii de lei, în timp ce în sectorul real, aproximativ 13 mii de lei.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult