Economic

Situație alarmantă: Fermierii din raionul Drochia abia de-și vor recupera investițiile în terenurile semănate cu floarea-soarelui

Campania de recoltare a florii-soarelui este pe final, iar rezultatele sunt cu mult mai mici față de anii precedenți. Astfel, dacă anterior de pe un hectar puteau fi obținute aproximativ 3 tone de semințe, anul acesta cantitatea în unele zone abia ajunge la 450 de kilograme. Fermierii anticipează că veniturile s-ar putea să nu acopere nici investițiile.

TVR Moldova
Sursa: TVR Moldova

Fermierii abia de își vor întoarce banii investiți în terenurile semănate cu floarea-soarelui, ne-a declarat agricultorul Daniel Leahu, din raionul Drochia. Acesta spune că un hectar de floarea- soarelui îl costă aproximativ 12 mii de lei, iar prețul de piață acum pentru o tonă de acest produs este puțin peste 9 mii de lei.

„Vorbim anume de raionul Drochia. Am avut câmpuri de 450 de kilograme și de 2,4 tone. În dependență de tehnologie, dar media pe gospodărie este în jur de 1,3 - 1,4 tone. Un câmp a fost mai bine, un câmp prins precipitații la timp, un câmp nu a prins. Anul trecut am recoltat vreo 2,8 tone la hectar. Precipitație, tehnologie, asolament și hibridul tot are importanță, dar cred că e undeva mai la urmă”.

Agricultorul mai spune că seceta din acest an a afectat mai multe culturi și a cauzat pagube mari fermierilor.

„Ca atare, ca să înțelegeți, floarea-soarelui trebuie să fie cultura bănoasă, cultura care trebuie să salveze. Floarea-soarelui trebuie, într-un an normal, să aducă profitul ca să acopere restul așteptărilor din gospodărie. Și în asolament, floarea-soarelui nu e cea mai bună, că a doilea an după dânsa cultura e proastă. Și tu, dacă știi că a doilea an ai să ai cultură proastă după floarea-soarelui, și tu ești pe marja asta să ieși cap în cap ori pe minus... Vă dați seama ce matematică vorbim, dar la restul culturilor este mult mai tragică este situația la porumb, la grâu. Noi am avut 45 de hectare de mazăre de pe care nu am recoltat un bob”

Că recolta de floarea-soarelui din acest an va fi mai mică ne-a confirmat și secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Potrivit lui, un șir de factori au influențat această situație, dar seceta a fost principala cauză.

„Avem și la sud agenți economici care au recoltă mai mare de o tonă, în partea de centru avem mai mult de două tone, adică depinde de agentul economic și ce tehnologie a aplicat și ce semințe a utilizat la însămânțare. Arșița oricum și-a făcut și ea efectul negativ cu diminuare de recoltă. Adică acesta care a obținut o recoltă, de exemplu, de 2,3 sau 2,7 tone la hectare, el putea să obțină mai mult. Totul depinde de perioada când a fost însămânțat, totul depinde de hibridul sau soiul care l-a utilizat la însămânțare, tehnologia care a aplicat-o. Nu avem acum cifre totalizatoare din raioane ca să facem o informație medie pe țară.”

Datele exacte despre cantitatea de floarea-soarelui recoltată în acest an vor fi anunțate mai târziu, din motiv că în unele regiuni campania continuă, a precizat reprezentantul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, recolta de floarea-soarelui a fost de peste 750 de mii de tone.

Citește mai mult