Internațional

Rusia a anunțat că schimbă doctrina nucleară: Ce spun experții străini

Rusia a anunțat că schimbă doctrina nucleară. Astfel, orice stat nuclear care ajută Ucraina poate fi lovit de Rusia, amenință Kremlinul. Totodată, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că va folosi armele nucleare și în cazul în care Rusia va fi lovită cu rachete convenționale. Declarațiile au fost făcute pe fondul unor discuții privind solicitarea Ucrainei de a i se permite să lovească ținte militare pe teritoriul rus cu arme occidentale. Pavel Podvig, șeful proiectului „Armele nucleare ale Rusiei” de la Institutul ONU pentru Studii de Dezarmare, a declarat pentru Moldova 1 că, de fapt, doctrina în sine a fost ușor modificată. Expertul menționează, de asemenea, că utilizarea de către Rusia a armelor nucleare va fi ineficientă în acest război.

Se pare că nu este încă documentul finalizat, dar este extinsă sfera posibilităților, sunt extinse posibilitățile pe care Rusia le poate lua în considerare pentru a utiliza armele nucleare. Asta nu înseamnă neapărat că Rusia le va folosi. Este vorba de o extindere a barierelor care pun limite”, a declarat expertul nuclear, Pavel Podvig.

Potrivit expertului, atunci când vorbim despre posibilitatea de a folosi arme nucleare, trebuie să ne întrebăm care este scopul și la ce scară vor fi acestea aplicate. Pavel Podvig este sigur că Rusia are bariere în lua o astfel de decizie.

Din punct de vedere militar, utilizarea armelor nucleare este foarte ineficientă, mai ales în acest conflict. Un al doilea aspect, foarte important în opinia mea, este că reacția aproape a tuturor țărilor lumii la utilizarea armelor nucleare va fi extrem de negativă. Cred că acest factor este, fără îndoială, luat în considerare la Kremlin. El nu poate fi ignorat. Acest factor este, de fapt, un element putenic de descurajare care, în opinia mea, face imposibilă utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei”, a spus Pavel Podvig.

Unii experți consideră că decizia Kremlinului de a coborî pragul de utilizare a armamentului nuclear are loc în condițiile în care Rusia este acum lovită pe teritoriul ei de către dronele ucrainene, iar o parte din teritoriu este ocupat de trupele ucrainene. Astfel că Rusia care este o mare putere nucleară, dar care nu-și poate elibera teritoriul, coboară pragul nuclear pentru a descuraja Occidentul să ajute Ucraina.

Cred că acest anunț este făcut tocmai pentru a amenința și a descuraja atât Kievul, cât, mai ales, Vestul. Avem acum această discuție despre acordul pe care Vestul l-ar da Ucrainei pentru a utiliza armamentul Occidental pe teritoriul Rusiei și cred că acest element este imediat. De obicei, la Kremlin nu se merge în termen de strategie, ci mai mult, tactic-oportunist. Asta este o primă reacție, dar și pe termen lung pentru a descuraja Occidentul să ajute Ucraina, respectiv, a descuraja Ucraina să lovească obiective de pe teritoriul rus”, susține Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă.

Vladimir Putin îi avertizează direct pe aliații Ucrainei și, în primul rând, Statele Unite. Președintele american, Joe Biden, urmează să se întâlnească la Berlin în perioada 10-12 octombrie cu cancelarul german, Olaf Scholz, președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul britanic, Keir Starmer, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei. Liderul de la Casa Albă va vizita și baza militară Rammstein. Această vizită la Berlin va fi prima a unui președinte american în ultimii opt ani.

Citește și Uniunea Europeană a reacționat dur la anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind modificarea doctrinei nucleare a Federației Ruse. Bruxellesul a acuzat Kremlinul de „comportament iresponsabil”, subliniind că această acțiune subminează obiectivele Consiliului de Securitate al ONU.

Citește mai mult