Social

Revista presei // Dezinformările legate de condițiile aderării Moldovei la UE și acuzațiile de fraudare a referendumului de către Rusia

Opinia experților despre dezinformările legate de condițiile aderării Moldovei la Uniunea Europeană, Acuzațiile de fraudare a referendumului de către Rusia, precum și cazul unui bărbat oprit de un așa-numit pacificator rus în apropierea localității Vadul lui Vodă. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

TV8.md prezintă opiniile experților de la WatchDog, care resping afirmația conform căreia „pământul va fi vândut forțat străinilor” ca parte a procesului de integrare europeană. Aceștia subliniază că cheia pentru a preveni astfel de situații este o negociere corectă, asigurându-se că investițiile din agricultură aduc beneficii țării și comunităților locale. Specialiștii de la WatchDog afirmă că Moldova nu va fi constrânsă să acționeze împotriva intereselor sale naționale.

În același timp, Consilierul pentru securitate națională al Moldovei, Stanislav Secrieru, a declarat că Rusia încearcă să fraudeze referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie Radio Chișinău. El a avertizat că Moscova a deblocat milioane de euro și a activat o rețea extinsă de conturi pe rețelele de socializare pentru a submina procesul de aderare al Moldovei la UE. Secrieru a subliniat că Rusia a lansat un „atac fără precedent” prin tactici hibride înaintea votului din 20 octombrie.

Moldova 1 publică declarațiile ambasadoarei Regatului Unit, Fern Horine, care afirmă că neutralitatea nu exclude dreptul unei țări de a avea o armată proprie sau de a se apăra. Ea subliniază că neutralitatea trebuie să asigure securitate și stabilitate, mai cu seamă în contextul actual din regiune. Ambasadoarea a evidențiat că, dată fiind situația de securitate generată de războiul din Ucraina, Republica Moldova trebuie să-și reevalueze capacitățile de apărare și să adopte măsuri adecvate pentru a-și proteja siguranța. De asemenea, ea a subliniat că această cooperare nu contravine principiului neutralității, ci, dimpotrivă, întărește suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

Ziarul de Gardă relatează cazul unui bărbat oprit de un așa-numit pacificator rus la postul din apropierea localității Vadul lui Vodă pentru că a pus un cântec în limba ucraineană în mașină, cu geamurile deschise. În acest context, director de program la Promo-Lex, Vadim Vieru, a afirmat că misiunile de menținere a păcii în Moldova nu mai sunt relevante. Expertul consideră că nu este necesară o astfel de misiune așa cum au devenit depășite și nu mai corespund nevoilor țării.

Problema transnistreană nu poate fi rezolvată până autoritățile de la Chișinău nu vor stabili și aplica sancțiuni clare pentru ilegalitățile comise de regimul de la Tiraspol, a declarat directorului Executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole pentru TVR Moldova. De asemenea, președinta ESGA București, Angela Grămadă, susține că soluționarea acestei probleme este imposibilă fără măsuri aspre din partea autorităților moldovenești. Expertul în politică externă Mihai Isac a adăugat că, similar cu sabotarea reformei justiției, și procesul de rezolvare a problemei transnistrene este afectat.

Newsmaker.md informează că un ciclon se îndreaptă spre Republica Moldova din direcția României, conform declarațiilor șefului Direcției prognoze meteorologice, Ghenadie Roșca. Acesta a menționat că țara noastră va fi afectată minim, iar ciclonul va atinge în special raioanele din nord. Se preconizează o răcire a vremii, însoțită de ploi, dar cantitățile de precipitații nu vor fi periculoase, majoritatea fiind așteptate în partea de nord și la granițele țării.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult