Externe

Revista presei internaționale: Extrema dreaptă câștigă în Austria; Trupul neînsuflețit al liderului Hezbollah, recuperat

Presa internațională relatează despre rezultatul istoric obținut de extrema dreaptă anti-europeană în urma alegerilor parlamentare desfășurate ieri în Austria. Publicațiile de la Londra descriu în același timp manifestațiie de amploare ale cetățenilor britanici care au ieșit în stradă pentru a cere revenirea țării lor în Uniunea Euroopeană. Publicațiile străine continuă să urmărească îndeaproape și situația din Orientul Mijlociu, după ce Israelul l-a lichidat pe liderul grupării teroriste Hezbollah din Liban.

Pentru prima dată în ultimii 80 de ani, Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, ocupă primul loc la alegerile parlamentre din Austria, transmite AFP. Agenția de presă subliniază că liderul formațiunii Herbert Kickl este cunoscut ca un politician anti-european, care se opune sancțiunilor impuse de Occident Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Postul public de televiziune din Austria, ORD, transmite că potrivit rezultatelor preliminare, Partidul Libertății (FPÖ) a obținut 29% din voturi, urmat cu 26,2% din sufragii de Partidul Popular conservator (ÖVP) aflat la guvernare, pe locul trei clasându-se - Partidul Social Democrat (SPÖ) cu 20,5% din voturi. Totuși, Partidul Libertății nu va reuși să preia guvernarea pentru că celelalte forțe politice care au depășit pragul electoral se opun cu tărie să facă alianță cu extrema dreaptă conchide același post de televiziune.

Extrema dreaptă câștigă votul austriac, dar nu poate forma un guvern, titrează The New York Times. Alegătorii austrieci au acordat Partidului Libertății din Austria o victorie solidă în alegerile naționale de duminică, mustrând partidele de rang și obținând o altă victorie pentru un partid xenofob din Europa, pe măsură ce valul populismului de extremă dreaptă crește pe continent, constată publicația. Dar, în ciuda celor aproape 30 la sută care au votat pentru Partidul Libertății de extremă-dreapta, victoria în alegerile parlamentare naționale s-ar putea dovedi a fi doar simbolică, deoarece partidele principale au promis că vor forma un guvern de coaliție fără el, remarcă NYT. Alegerile de duminică sunt unul dintre numeroasele succese ale partidelor naționale de extremă-dreapta din Europa, în timp ce alegătorii au renunțat la partidele principale pe fondul îngrijorărilor legate de migrația neregulată, războiul din Ucraina și slăbirea economiilor.

Creșterea extremei dreapta îi pune pe politicienii de masă sub presiune și remodelează peisajul politic al continentului, liderii devenind din ce în ce mai incapabili să formeze coaliții de guvernare coerente, constată The Wall Street Journal. În Germania vecină, extrema dreaptă și extrema stângă, ambele făcând campanie anti-imigranție, au înregistrat câștiguri record la alegerile locale și la sondajele naționale.

Extrema dreapta franceză este judecată pentru presupusa deturnare de fonduri europene pentru partid, notează Euronews. Procesul cu mize mari se deschide luni la Paris și va dura două luni, precizează postul paneuropean de televiziune. În total, procesul vizează douăzeci și șapte de membri și foști membri ai Mitingului Național (RN), inclusiv fosta candidată la președinție Marine Le Pen și tatăl ei, cofondator al partidului, Jean-Marie Le Pen. Cei acuzați riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi de până la 1 milion de euro. Acest lucru ar putea deraia o potențială a patra candidatură la președinție pentru Marine Le Pen la alegerile din 2027, chiar dacă sondajele recente o plasează drept cea mai favorabilă potențială candidatură la președinție, constată Euronews.

Sute de cetățeni britanici au luat cu asalt străzile Londrei, într-un manifest pentru revenirea Regatului Unit în Uniunea Europeană, la cinci ani de la Brexit, relatează Sky News. Manifestul a avut loc în contextul în care premierul Keir Starmer țintește spre o consolidare a relațiilor cu Ursula von der Leyen și, implicit, cu UE, notează publicația. Premierul laburist Keir Starmer, ales în iulie, este așteptat în această săptămâna la Bruxelles, unde urmează să fie primit de către președintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în vederea unei relansări a relațiilor între Regatul Unit și UE. Premierul Keir Starmer a exclus, însă, o revenire în piața comună, în Uniunea Vamală sau în Tratatul liberei circulații a persoanelor, precizează Sky News.

Bloggerii militari ruși critică vehement Kremlinul și strategia folosită de acesta în războiul din Ucraina, titrează cotidianul Kyiv Independent. Potrivit publicației, bloggerii sunt revoltați că din cauza lipsei de militari, Rusia trimite cele mai pregătite trupe în atacuri masive de infanterie, la costuri foarte ridicate. Și asta pentru, a continua ofensiva lentă a armatei sale în estul Ucrainei. Kyiv Independent amintește că rapoartele serviciilor britanice de informații arată că în „ultimele patru luni Rusia pierde zilnic în jur de o mie de soldați, atât morți, cât și răniți, acestea fiind și cele mai mari pierderi suferite de armata sa de la începutul invadării Ucrainei la scară largă în februarie 2022.

Publicațiile internaționale continuă să urmărească îndeaproape situația din Orientul Mijlociu. Trupul neînsuflețit al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat și este întreg după atacul aerian devastator al Israelului de vineri, în sudul capitalei libaneze Beirut. Informația a fost transmisă agenției Reuters de reprezentanți ai serviciilor de securitate. Potrivit acestora trupul său nu avea răni vizibile și cel mai probabil, cauza decesului a fost trauma cauzată de forța exploziei. Armata israeliană l-a lichidat vineri seară pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah care a condus gruparea teroristă din Liban, timp de mai bine de 30 de ani, amintește Reuters. Agenția de presă precizează că Nasrallah a fost văzut atât ca un lider al rezistenței Libanului contra Israelului, cât și ca o figură controversată, fiind acuzat de terorism și activități ilegale. Între Israel și gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran și aliată cu Hamas, au loc aproape zilnic schimburi de focuri, de la începtul războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023, conchide Reuters.

La mai bine de două zile după atacul aerian masiv care l-a ucis pe liderul grupării militante Hezbollah, încă se ridica fum din ruinele mocnitoare, transmite Associated Press. Potrivit autorităților israeliene, lovitura de vineri seara a vizat o întâlnire la un complex subteran Hezbollah. Exploziile au nivelat mai multe turnuri de apartamente înalte în suburbia dens populată, predominant șiită, din sudul Beirutului, cunoscută sub numele de Dahiyeh. Hezbollah a confirmat într-o declarație sâmbătă că liderul său de multă vreme, Hassan Nasrallah, a fost ucis - o lovitură uriașă pentru grupul pe care l-a condus timp de 32 de ani, remarcă AP. Duminică, jurnaliștii de la Associated Press au văzut fumul încă urcând peste dărâmături, în timp ce oamenii se înghesuiau la fața locului, unii pentru a verifica ce a mai rămas din casele lor, alții pentru a le aduce omagiu și a se ruga.

Elveția și Italia, nevoite să-și modifice granița din zona alpină din cauza topirii ghețarilor, titrează The Guardian. Publicația semnaează că ghețarii din Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire climatică din lume, se retrag într-un ritm accelerat. Experții din Italia au avertizat citați de The Guardian că ghețarul Marmolada, care este cel mai mare din munții Alpi, s-ar putea topi complet până în 2040. Prăbușirea unei părți a ghețarului a ucis 11 persoane în 2022, amintește publicația britanică. Ghețarul a fost măsurat în fiecare an din 1902 și este considerat un „termometru natural” al schimbărilor climatice, mai scrie The Guardian.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult