Social

UE donează camere de corp pentru a îmbunătăți încrederea în instituțiile de control

Angajații Inspectoratului de Stat al Muncii vor folosi camere de corp pentru a spori transparența în cadrul efectuării controalelor de către angajatorii instituției. În acest sens, o donație de 30 de camere video corporale a fost oferită astăzi, 30 septembrie, cu sprijinul Uniunii Europene (UE) și al Organizației Internaționale a Muncii.

Prezent la evenimentul de donare, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a menționat că nivelul de încredere al cetățenilor R. Moldova în instituțiile statului este foarte scăzut. În special, neîncrederea este larg răspândită în raport cu organele de control. Utilizarea camerelor de corp în timpul inspecțiilor va ajuta instituția să asigure integritatea, profesionalismul și transparența în timpul desfășurării activităților.

Camerele de corp vor oferi o evidență a ceea ce s-a întîmplat la inspectorat, în cazul în care va apărea vreo dispută. Echipamentele vor ajuta personalul să efectueze inspecții transparente și să protejeze de potențiale acuzații de corupție care ar putea afecta reputația instituției. Acest lucru va proteja și mediul de afaceri de potențiale abuzuri și va oferi securitate și transparență”, a specificat ambasadorul.

La rândul său, ministrul Muncii, Alexei Buzu, a subliniat că investiția din partea Uniunii Europene în reforma Inspectoratului de Stat al Muncii va proteja, totodată, drepturile angajatorilor și angajaților: „Prin faptul că introducem aceste camere de corp ne va permite să avem încă o intervenție suplimentară pentru a veghea la integritatea acestei instituții, să protejăm drepturile tuturor angajaților, angajatorilor și drepturile colegilor de la inspectorat”.

Potrivit directoarei Oficiului Regional a Organizației Internaționale a Muncii, Claire Harasty, implementarea acestor tehnologii va îmbunătăți gradul de responsabilitate și transparență în procesul de colectare a probelor, protejând astfel inspectorii de șantaj și acuzații de abuz sau corupție.

Astăzi avem obiectivul cheie de consolidare a proceselor de guvernanță în cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii în aspectele de control (…) Donarea a 30 de camere de corp este o parte a eforuturilor de sporire a capacităților operaționale a Inspectoratului de Stat al Muncii. Este un instrument care va contribui la analiza riscurilor, îmbunătățirea culturii instituționale și la toleranța zero pentru corupție și lipsă de integritate”, a adăugat Claire Harasty.

Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni.

Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”.

De la începutul anului, au fost identificate 1665 de persoane care activau fără un contract de muncă, iar dintre aceștia 1230 de persoane au fost ajutate să-și redobândească drepturile și să fie legalizați la locul de muncă. În doar nouă luni, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat și a repus în drepturi mai multe persoane care munceau fără un contract de muncă, decât în ultimii nouă ani cumulativ.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult