Internațional

Parlamentari germani pregătesc inițierea procesului de scoatere în afara legii a unui partid eurosceptic și anti-migrație

Un grup de parlamentari germani din partidele pro-europene examinează semnarea unei moțiuni care să inițieze procesul de scoatere în afara legii a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), relatează luni agenția DPA.

Acest partid, de orientare conservatoare, eurosceptică și anti-migrație, a câștigat luna aceasta pentru prima dată un scrutin regional, cel din landul estic Turingia, și este așteptat să facă progrese de asemenea la alegerile legislative naționale în septembrie anul viitor.

La alegerile europarlamentare din iunie AfD s-a clasat pe locul doi, cu 15,9% din voturi, în urma Uniunii Creștin-Democrate/Uniunii Creștin-Sociale (CDU/CSU), dar înaintea tuturor celor trei formațiuni din actuala coaliție de guvernare de la Berlin, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP) al ministrului de finanțe Christian Lindner și Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock.

Curtea Constituțională a Germaniei are puterea de a examina dacă un partid politic poate fi considerat o amenințare pentru ordinea democratică și statul de drept și poate lua măsuri care să includă chiar scoaterea partidului în afara legii. Însă numai membrii parlamentului german pot solicita Curții Constituționale lansarea unei asemenea proceduri, posibilitate asupra căreia o dezbatere a fost lansată de mai multe luni.

Potrivit publicațiilor Welt și Spiegel, există deja un număr de parlamentari semnificativ mai mare decât minimul de 37 de semnături necesare inițierii acestui demers împotriva partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Acești parlamentari provin din toate partidele pro-europene, respectiv blocul de centru-dreapta CDU/CSU, Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii și Stânga (Die Linke).

Potrivit unui proiect de moțiune deja întocmit, în acesta se va cere inclusiv tăierea finanțării publice pentru AfD. Moțiunea ar urma să fie prezentată grupurilor parlamentare după data de 8 octombrie. Odată ce va fi votată, adversarii AfD vor trebui apoi să convingă Curtea Constituțională că acest partid acționează agresiv pentru subminarea ordinii constituționale a Germaniei.

Serviciul de informații german, Oficiul pentru Protecția Constituției, a clasificat deja AfD ca partid suspectat de extremism și a obținut decizii judiciare care-i oferă baza legală să monitorizeze comunicațiile acestui partid și de asemenea să-l supravegheze folosind agenți sub acoperire.

Acțiuni de scoatere a unui partid în afara legii au mai fost lansate în trecut în Germania, dar împotriva unor formațiuni mici și niciodată împotriva unui partid care să fi atins un nivel de popularitate similar celui de care se bucură în prezent Alternativa pentru Germania (AfD). Pe de altă parte, criticii demersului aflat acum în pregătire avertizează că ar putea fi un proces îndelungat și cu un rezultat incert la Curtea Constituțională.

"Este chiar cea mai stupidă moțiune de anul acesta", a remarcat Sahra Wagenknecht, lidera noii formațiuni ce-i poartă numele, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW). Acest partid, scindat din formațiunea de stânga Die Linke, este apropiat ideologic de AfD, împărtășind cu acesta abordări similare eurosceptice și împotriva migrației ilegale.

Moțiunea de scoatere a AfD în afara legii a primit însă critici și din partea unor reprezentanți ai puterii. "O propunere de scoatere în afara legii acum ar fi politic contraproductivă" și nu ar face decât să trimită și mai mulți votanți "în brațele AfD", a avertizat o membră a SPD, Gesine Schwan.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult