Eroii unei vieți active: Vârstnicii moldoveni, premiați pentru implicare și dedicație
Opt vârstnici, participanți la concursul „Pentru o viață activă la orice vârstă”, au fost premiați, astăzi, 1 octombrie, pentru realizări și performanțe deosebite în diverse domenii, inclusiv medicină, cultură și servicii sociale. Concursul se desfășoară în fiecare an cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor în etate pentru a promova îmbătrânirea activă, implicarea în viața socială și pentru a aprecia performanțele deosebite ale oamenilor în etate.
Persoanele vârstnice constituie o parte esențială a societății și trebuie încurajate să participe la activitățile zilnice ale comunității, susține interpreta Tamara Bălan. Ea este una dintre laureatele Premiului Național pentru Vârstnici, care i-a fost acordat pentru cei peste 50 de ani dedicați muzicii. Tamara Bălan subliniază că vârsta din pașaport nu o împiedică să se implice în diverse activități și să practice sportul.
„Mă bucur că munca mea a fost apreciată la așa nivel. Discipolei mei au împânzit tot global pământesc. Părinții mi-au dat așa un exemplu de a fi activă, cum în orice domeniu. Eu nu mă uit în pașaport, vârsta de peste 70 nu vorbește nimic. Sunt activă, duc în mod de viață sănătos. Sportul, yoga, muzica, scena, asta-i viața mea”, a spus Tamara Balan.
Iar Elena Miron, o altă câștigătoare a concursului, este profesoară la școala din Tomai, raionul Leova. Aceasta susține că nu s-a limitat niciodată la o singură ocupație, în prezent activând și la Casa de Cultură, și la muzeul din localitate. Profesoara subliniază că numai prin mișcare, implicare și dedicație, poți fi de folos comunității, indiferent de vârstă.
„Am scris istorie bisericii, am scris cartea din istoria satului „File din istoria satului 1694.” Numai activitatea, numai mișcarea, numai convorbirea cu cei din jur, cu tineretul, cu copiii, cu cei bătrâni, numai în așa mod noi vom exista și vom fi de folos societăți”, a menționat Elena Miron.
Guvernul Republicii Moldova a adoptat măsuri pentru creșterea pensiei minime și medii, a îmbunătățit serviciile sociale și a implementat programe de îmbătrânire activă, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. De anul viitor, pensia minimă pentru persoanele cu o vechime de 40 de ani de muncă va crește până la 3300 de lei, a mai anunțat oficialul.
„Noi am reușit să mobilizăm resurse pentru ca pensia medie să crească cu 90%, iar pensia minimă cu 143%. Noi am redus din mai multe inechități din sistemul de pensie, iar începând cu anul viitor vom introduce un nou tip de pensie. Pensia minimă pentru carieră lungă, pentru acei pensionari care au un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani, deci o pensie minimă de 3.300 de lei”, a precizat Buzu.
Astăzi, 1 octombrie, este marcată Ziua internațională a persoanelor în etate, stabilită în 1990 de Organizația Națiunilor Unite. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, 20 % din populația țării are vârsta de peste 60 de ani.