Economic

Companiile din sectorul gazier din R. Moldova vor putea procura și vinde gaze pe piața spot a Bursei Române de Mărfuri Est

Bursa Română de Mărfuri Est (BRM Est) a finalizat cu succes primele tranzacții pe Piața SPOT a gazelor naturale din R. Moldova. Acest fapt reprezintă o premieră pentru piața moldovenească a gazelor naturale, deschizând astfel calea pentru obținerea unei piețe în condiții de reală competiție, securitate energetică și aliniere la standardele europene din domeniul energetic.

Practic, deschiderea pieței SPOT (piața intra-zilnică și piața zilei următoare) oferă participanților acces la vânzarea/cumpărarea de gaze naturale în timp real. Operațiunile se efectuează în conformitate cu procedura de tranzacționare aprobată de ANRE, având acces toți furnizorii de gaze naturale care dețin o licență validă și îndeplinesc condițiile impuse de Codul Rețelelor privind echilibrarea și utilizarea rețelei de gaze naturale.

Potrivit unui comunicat al BNM Est, primii participanți care au realizat tranzacții de vânzare-cumpărare pe Piața SPOT gestionată de BRM EST, au fost „Energocom” SA și „Natural Gaz” DC SRL. Toate cantitățile de gaze naturale tranzacționate pe platforma BRM EST au avut ca proveniență exclusivă piața europeană.

Potrivit directorului companiei „Energocom”, Victor Bînzari, acest pas va permite companiilor care importă gaze angro să-și reducă costul dezechilibrelor și va facilita pătrunderea pe piață a unor noi întreprinderi.

„Această piață nouă, piața SPOT, pe care poți să vinzi pentru ziua următoare sau intraday o să le permită celor care lucrează în domeniul gazier pe piața angro să-și echilibreze portofoliul, deci să aibă posibilitatea să-și vândă surplusul de gaze sau să procure necesarul suplimentar de gaze de pe piață. Este un element necesar și obligatoriu într-o piață reală. Acest lucru există și pe partea de energie electrică. Așteptăm ca bursa OPCOM care și-a deschis filiala în Republica Moldova să dea startul și să lucreze și ea”, a declarat Victor Bînzari pentru „Teleradio Moldova”.

Cantitățile de gaze procurate pe piața sport sunt destinate, în special, consumatorilor industriali, care din varii motive pot avea necesități suplimentare de gaze pentru un termen de câteva zile. Sau dimpotrivă, pot avea surplusuri de gaze, pe care la fel le pot vinde. Este un schimb reciproc de gaze, la prețuri care sunt pe bursă.

„Spre exemplu, ați procurat 1 milion de metri cubi de gaze timp o lună, lucrați în fiecare zi, dar se întâmplă că s-a defectat un utilaj și nu puteți lucra câteva zile. Gazul vine, dar Dvs. nu-l consumați. Acum aveți posibilitatea să vindeți gazul pe care nu-l consumați pentru a nu crea dezechilibre care costă. Îl vindeți altcuiva care caută să procure”, a explicat directorul companiei „Energocom”.

Potrivit acestuia, de tranzacțiile de pe piața spot de gaze vor putea beneficia, în special companiile mici din țară, care cumpără sau vând gaze angro.

În prezent, pe piața gazelor din Republica Moldova activează cinci companii, printre care care se numără și „Moldovagaz”, care deține 95% din piață.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult