Electorala

Sinteza CEC: Doar nouă din 11 grupuri de inițiativă ale candidaților la alegerile prezidențiale au prezentat rapoartele financiare

Doar nouă din 11 grupuri de inițiativă ale candidaților la alegerile prezidențiale au prezentat rapoartele financiare. În urma verificărilor, Comisia Electorală Centrală a constatat abateri la toate grupurile, iar trei au fost fie somate, fie avertizate public.

Astfel, grupul de inițiativă al candidatului Blocului „Împreună”, Octavian Țîcu, a fost somat să verse în bugetul de stat peste 10 mii de lei, care au fost transferați în contul bancar de alocație a Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, unul din fondatorii blocului, a precizat vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

*„Comisia constată că blocurile electorale pot vira resursele financiare existente sau restante pe contul destinat grupului de inițiativă pe adresa partidelor politice doar în cazul în care acest aspect este prevăzut direct în Acordul de constituire a blocului.”

A fost aplicată sancțiune sub formă de avertisment grupului de inițiativă al candidatei Irina Vlah, pentru nerespectarea legii privind furnizarea, distribuirea și difuzarea publicității politice electorale și a mesajelor de interes public, a mai precizat Pavel Postica.

*„Se sumează grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Irina Vlah la funcția de președinte al Republicii Moldova, să vireze în bugetul de stat suma totală în mărime de 15.925 lei și 24 de bani, utilizată contar legii. Se atenționează grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Vasile Tarlev asupra obligației să prezinte până pe 2 octombrie, ora 17:00, raportul corectat privind finanțarea activității grupului de inițiativă.”

Amintim că grupurile de inițiativă prezintă rapoartele despre veniturile acumulate și cheltuielile efectuate în perioada de activitate, prin intermediul subsistemului informatic „Control Financiar”, săptămânal, în ziua de luni, pentru întreaga săptămână de raportare precedentă.

În aceeași ședință, CEC a confirmat reprezentantul în Comisia Electorală Centrală și persoana responsabilă de finanțe (trezorierul) din partea Partidului Politic „Voința poporului” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Membrii CEC au aprobat mai multe spoturi video în calitate de mesaje de interes public: trei spoturi video informative și motivaționale elaborate în cadrul campaniei de informare pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, trei spoturi video motivaționale pentru tineri elaborate de către Agenția Național pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret din Republica Moldova, un spot video elaborat de Asociația obștească „Promo-LEX” în cadrul campaniei de informare a alegătorilor în contextul alegerilor din 20 octombrie 2024.

De asemenea, CEC a acreditat 59 de persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației Obștești „Promo-LEX” și nouă persoane în calitate de observatori internaționali din partea International Republican Institute Washington, Sucursala Chișinău.

În ședință a fost aprobată modificarea anexei la hotărârea Comisiei privind lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegerile locale noi în unele localități din 17 noiembrie 2024, în contextul deciziei Judecătoriei Bălți de a limita activitatea Partidului Regiunilor din Moldova pentru o perioadă de șase luni.

De asemenea, membrii CEC au constituit circumscripțiile electorale de nivelul întâi pentru alegerile locale noi din 17 noiembrie 2024.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult