Calendarul Zilei // Interpretul Dan Spătaru ar fi împlinit astăzi 85 de ani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 2 octombrie.
1409: Este atestată cea mai veche pisanie românească, cea de la Biserica din Hunedoara.
1930: Henry Ford pune piatra de temelie pentru Uzinele Ford din Köln. Ford s-a lansat într-o fabrică modificată cu 28.000 de dolari de la doisprezece investitori. În timpul anilor de pionierat, compania a produs numai câteva bucăți de Ford T Model pe zi într-o fabrică pe Bulevardul Mack din Detroit, Michigan. Grupuri de câte doi-trei oameni munceau la fiecare automobil, de la componente până la comenzile de la alte companii. Henry Ford a avut 40 de ani când și-a înființat compania, care va avea să devină una dintre cele mai mari și mai profitabile din lume, de asemenea fiind și printre puținele companii care au supraviețuit Marii Depresiuni.
1945: Se adoptă Imnul de Stat al RSS Moldovenești
2020: A decedat actorul Vsevolod Gavrilov
S-u născut:
1935: scriitorul Paul Goma
La 2 octombrie 1939 s-a născut interpretul român Dan Spătaru. Și-a petrecut copilăria în comuna natală, Aliman. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie, tatăl său cântase la vioară. Primul mare succes l-a avut cu piesa "Măicuța mea", de Temistocle Popa. A urmat un șir de șlagăre: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Drumurile”. A fost o personalitate a lumii muzicale românești care a rezistat timpului. Dan Spătaru a știut să-și respecte publicul prin ținuta elegantă pe care o avea tot timpul, indiferent de circumstanțe. Dan Spătaru a bătut recordul la aplauze când era într-un turneu în Cuba: 16 minute și 19 secunde. Inima artistului s-a oprit în dimineața de 8 septembrie 2004. La înmormântarea sa au fost prezenți peste zece mii de oameni au fost prezenți.
1942: prozatorul, Victor Prohin
1945: regizorul Valeriu Ciurea
1948: interpreta Lidia Botezatu
1962: naistul Constantin Moscovici
1962: actrița Veronica Grigoraș
Sărbători:
Ziua internațională a nonviolenței este marcată în fiecare an la 2 octombrie, care este data nașterii lui Mahatma Gandhi, conducător al mișcării pentru independență din India și pionier al strategiei nonviolenței. Conform Rezoluției adoptate de Adunarea Generală a ONU la 15 iunie 2007, statele membre, organizațiile sistemului ONU, organizațiile regionale și neguvernamentale și persoanele fizice sunt invitate să marcheze în mod corespunzător Ziua internațională a nonviolenței și să difuzeze mesajul nonviolenței, inclusiv prin educație și sensibilizarea opiniei publice. Cu acest prilej, oamenii sunt chemați să contribuie, prin diverse manifestări, la crearea unei culturi a păcii, a toleranței, a înțelegerii și a nonviolenței.
Ziua Națională fără alcool