Social

Numărul autoturismelor electrice și hibride a crescut constant în ultimii ani. Tranziția la transportul ecologic, stimulată de facilități fiscale

Automobilele cu motor electric și cele de tip hibrid devin tot mai populare în Republica Moldova. Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă, peste 41 de mii de astfel de autoturisme au fost înregistrate în ultimii șapte ani. Unii cetățeni afirmă că ar opta pentru tranziția la un transport mai ecologic, însă costurile sunt prea mari. De cealaltă parte, autoritățile anunță că cei care au mașini ecologice, beneficiază de o serie de facilități, inclusiv excluderea unor taxe.

În ultimii șapte ani, au fost înmatriculate peste 3800 de automobile electrice și aproximativ 37.750 de tip hibrid, ceea ce constituie doar 4 % din numărul total de autoturisme. În pofida acestui fapt, specialiștii constată că în fiecare an interesul pentru transportul ecologic este în creștere. Părerile șoferilor cu privire la avantajele automobilelor electrice sunt împărțite. În timp ce unii spun că acestea sunt ecologice și mai econome, alții afirmă că ar fi prea scumpe și nu există încă infrastructura necesară pentru ele.

„Când va fi totul mai performant și mai multe stații de încărcare, pentru că sunt cam puține”;

„Eu am trotinetă electrică, nu am mașină, dar sunt pentru, nu poluează natura”;

„La un automobil electric dacă se strică sau se descarcă bateria rămâi undeva în pădure, dar cu benzina ai împrumutat, ai luat de undeva și ai plecat”;

„Sunt bune, ecologice, econome”, au spus oamenii.

Potrivit directorului Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, tendința moldovenilor de a trece la automobile electrice și hibride se datorează influenței globale tot mai mari de producere, facilităților fiscale, dar și avantajelor pentru parcarea acestui tip de transport.

„Pentru cei care decid să-și procure un automobil este mai econom și mai ieftin să procure un automobil electric. Deja la moment pe piață sunt automobile care concurează la preț cu automobilele clasice, în plus există și alte facilități, în primul rând sunt facilități de ordin fiscal la import și scutiri de la taxe la drum, acest lucru este important și este luat în considerare atunci când o persoană decide să procure un automobil. Sperăm să ajungem în viitorul apropiat la momentul când proprietarii de automobile electrice vor avea anumite facilități la parcările din centrul orașului”, a declarat Ion Muntean.

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova sunt înmatriculate peste 821 de mii de autoturisme, potrivit datelor Registrului de stat al Transporturilor. Trecerea la energia verde este și o condiție de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Citește mai mult