Economic

Ministrul Energiei: Republica Moldova este pregătită de sezonul rece

Republica Moldova este pregătită pentru sezonul rece. Asigurările vin din partea ministrului Energiei, Victor Parlicov. În cadrul ședinței Guvernului, oficialul a prezentat și măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice a țării noastre, în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea Gazprom.

Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025, aprobat astăzi în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Indiferent pe unde, că prin Ucraina sau prin Turcia, acele 5,7 milioane de metri cubi vor veni. Acesta este scenariul de bază. Dacă ele nu vin, sigur că va trebui să intervenim. Deocamdată, totul este calm și liniștit, noi nu avem certitudini sau așteptare că riscurile legate de nelivrarea gazului se vor materializa. Odată ce va fi claritate pe ruta de livrare a gazelor, va fi claritate și cu acest contract legat de MGRES. Noi vom putea asigura necesarul de energie electrică. Eu sunt sigur că aceste reduceri de preț la gaze pe bursele internaționale sigur că în sezonul de încălzire vor ajunge să reducă facturile oamenilor și prețul la energia termică”, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Victor Parlicov a menționat că deși infrastructura actuală de transport al gazelor permite acoperirea necesarului de consum pentru întreaga țară, există riscul ca pe malul stâng consumatorii să nu-și poată permite achiziționarea gazelor la prețurile de piață.

Nu există problema astăzi cu achiziționarea gazelor. Gaze există, volume de gaze există și sunt disponibile, pot fi procurate. Problema este dacă în regiunea transnistreană există capacitatea de plată pentru aceste volume. Noi nu putem să ne asumăm aceste costuri pe consumatorul de pe malul drept. Vor exista niște condiții prin care noi asigurăm ca gazele, dacă nu va fi gaz de la Gazprom, gazele pe care noi le livrăm vor fi achitate. Și da, unul din instrumente ar fi achitarea în avans”, a conchis ministrul Energiei.

Pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică în cazul în care livrările de gaze ar fi întrerupte, Planul prevede majorarea importurilor de energie din România și alte țări ale Uniunii Europene. Potrivit datelor, în țara noastră sunt peste 820 de mii de consumatori conectați la rețeaua de gaze naturale, iar la energia electrică peste 1,3 milioane.

Citește mai mult