Social

Aerul în municipiile Chișinău și Bălți - poluat. Cetățenii sunt rugați să evite exercițiile fizice sau plimbările

Aerul în municipiile Chișinău și Bălți este poluat cu particule în suspensie, dioxid de azot și aldehidă formică. De asemenea, pe întreg teritoriul țării a crescut cantitatea de praf cauzată de masele de aer care vin dinspre Asia Centrală. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică le recomandă cetățenilor să evite în aceste zile exercițiile fizice sau plimbările în aer liber.

Aceste particule de praf care au ajuns în țara noastră din zonele deșertice ale Uzbekistanului și Turkmenistanului sunt periculoase pentru sănătatea populației, a declarat șefa Laboratorului pentru calitatea aerului, Natalia Platon, la Radio Moldova. Potrivit ei, aerul este poluat și din cauza substanțelor chimice folosite pentru construcția drumurilor.

"În următoarele zile vântul va ajuta la dispersarea poluanților, ceea ce va îmbunătăți calitatea aerului. În municipiile Chișinău și Bălți au fost atestați poluanți de dioxid de azot și de aldehidă formică. Aerul este poluat și din cauza substanțelor chimice folosite pentru construcția drumurilor”, a spus Natalia Platon.

Poluanții locali sunt mai periculoși decât particulele de praf ajunse în țara noastră din Asia Centrală spune directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru. Creșterea cantității de praf în aer poate să irite sistemul respirator, iar cele mai sensibile sunt persoanele cu boli cronice, astm bronșic și alergii, a precizat specialistul.

"După ce vom fi anunțați că norul de praf a trecut ne vom putea relua activitățile. Poluarea aerului care este în Municipiul Chișinău reprezintă un risc mai mare pentru sănătatea noastră decât acest nor de praf. Riscul cel mai mare îl reprezintă particulele în suspensie care sunt inspirate de căile respiratorii și pătrund adânc în plămâni. Ele pătrund la fel de adânc ca și particulele din fumul de țigară. Pentru un fumător particulele în suspensie și particulele din fumul de țigară sunt o combinație nucleară. Cei care inhalează aceste particule riscă să aibă boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice și să facă cancer pulmonar", a subliniat Ion Șalaru.

Potrivit Agenției de Mediu, concentrația maximă a depășit norma sanitară în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,3 ori, și de aldehidă formică de 1,7 ori, iar în municipiul Bălți pentru suspensii solide – de 1,2 ori, dioxidul de azot și aldehidă formică – de 1,5 ori.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult