Cea de-a 23-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, marcată în capitală și mai multe localități din țară
Cea de-a 23-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este marcată în capitală și mai multe localități din țară. Ceremonia de deschidere a sărbătorii a avut loc în capitală, începând cu ora 11:00, cu discursurilor mai multor oficiali din Republica Moldova și din străinătate.
Astfel, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că grație vinificatorilor se dezvoltă o industrie întreagă, o comunitate de oameni valoroși. Ministrul a mai menționat că, începând de anul viitor, aceștia vor beneficia de programe de subvenționare prin care vor primi 300.000 de lei per hectar pentru înființarea unei plantații de viță-de-vie cu soiuri autohtone.
„Via și vinul este o parte componentă a bagajului de milenii, de sute de ani pe care îl avem noi moștenit, este în AND-ul nostru, este o parte componentă a culturii noastre, a istoriei noastre, este scrisă cu o linie roșie în Cartea de ospitalitate a Republicii Moldova. Modul nostru de a pregăti vinul, de a primi oaspeții, cultura de a crește vița-de-vie, toate sunt lucruri legate cu felul nostru de a fi”, a declarat Vladimir Bolea.
Și șeful Legislativului, Igor Grosu, a remarcat munca extraordinar de grea a vinificatorilor, dar care îți aduce multă satisfacție, iar aceștia trebuie prețuiți pentru ceea ce fac.
„Ambasadorii noști, vinificatorii, faceți un lucru extraordinar. R. Moldova a ajuns într-un termen foarte scurt de timp să capete un renume, un loc pe harta vinificației la nivel global”, a precizat Igor Grosu.
Prezent la eveniment, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowsk (Ianuș Voicehovski), a remarcat contribuția fermierilor la asigurarea securității alimentare, în condițiile în care s-au confruntat cu impactul pandemiei, războiului din Ucraina și schimbărilor climatice. Faptul că Republica Moldova și Uniunea Europeană au declanșat negocierile de aderare la Uniunea Europeană este o mare oportunitate pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, a mai afirmat Janusz Wojciechowsk.
„Este o ocazie uriașă pentru R. Moldova să își dezvolte agricultura și sectorul vitivinicol prin accesarea pieței europene, prin participarea la discuțiile legate de reglementarea pieței și prin protejaarea agriculturii”, a menționat Janusz Wojciechowski.
Evenimentul din acest an se desfășoară cu sloganul „Vinul nostru uimitor de bun”. În acest an, un număr record de vinificatori și-au anunțat participarea Ziua Națională a Vinului. Astfel, 99 de vinificatori își prezintă vinurile consacrate, premiate la competițiile internaționale, cele din noua recoltă și produsele noi lansate.
Menționăm că, în legătură cu Ziua Națională a Vinului, traficul rutier în centrul Chișinăului este suspendat până luni, la ora 05:00.