Social

Ziua Națională a Ambulanței. Oamenii, informați despre evoluția serviciului medical ambulant

Peste cinci mii de angajați ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au celebrat astăzi Ziua Națională a Ambulanței, iar cu acest prilej au fost organizate evenimente de informare privind accesibilitatea, calitatea și siguranța serviciilor medicale prespitalicești.

Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății

Locuitorii și oaspeții capitalei au avut ocazia de a vedea progresul serviciului medical ambulant și cum acesta a evoluat în timp. În Parcul Central din Chișinău au fost expuse și unitățile de transport din toți anii de activitate a serviciului.

Sunt foarte multe de vizitat, și ambulanțele. Ne-am întors în istorie, avem o evoluție, de la 1950 până în zilele noastre”.

Desigur, timpul nu stă în loc, tehnologiile se dezvoltă, condițiile se îmbunătățesc, se observă progresul”, au spus oaspeții.

Felcerii mai în vârstă își amintesc cu nostalgie de perioada când și-au început cariera și cum a evoluat serviciul de asistență ambulatorie pe parcursul anilor:

Lucrez în serviciul ambulanței de 40 de ani. Este o sărbătoare bine meritată, mă bucur pentru colegii mei, pentru toată lumea care acum are acces mai bun la serviciile noastre. Am văzut toată creșterea, tot progresul. În anii de pandemie, era implicat și serviciul de taxi”.

Deci, în ultimii ani serviciul de ambulanță a evoluat foarte mult, avem mașini noi, dotate cu aparataj nou, față de cele vechi, tot erau dotate, dar mai puțin”.

Semnificația sărbătorii, care se numește Sărbătoarea națională a ambulanței din Republica Moldova, constă în faptul ca să aducem un omagiu și prețuirii echipelor de asistență medicală de urgență, pe de-o parte să responsabilizăm populația și să conștientizeze populația asupra solicitărilor care sunt inaintate acestui serviciu, deoarece nu de fiecare dată aceste solicitări sunt întemeiate”, a declarat Iurie Crasiuc, vicedirector al CNAMUP.

În prezent, în cadrul serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească activează circa 5 600 de angajați care, pe parcursul unui an, intervin în cazul a aproximativ un milion de solicitări din partea populației.

Citește mai mult