Social

Revista presei // Investiții (ne)declarate ale candidaților și posibila excludere a trei concurenți din cursa prezidențială

Secretele candidaților la prezidențiale; investițiile (ne)declarate în bitcoin ale Nataliei Morari, susținătorii din spatele Victoriei Furtună, precum și despre posibila excludere a trei candidați din competiția electorală. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

O investigație a TV8 scoate la lumină conexiunile dintre candidații la președinție Vasile Tarlev și Natalia Morari, inclusiv automobilele pe care le folosesc și afacerile lor profitabile în UE. Deși Tarlev se opune aderării Moldovei la Uniunea Europeană, familia sa este stabilită în România, iar soția sa, lucrează la o firmă din Iași. Tarlev, revenit pe scena politică după zece ani, este implicat într-un scandal legat de un Mercedes pe care îl conduce, deși nu îl declară. În același timp, Morari susține că o investiție în bitcoin i-a adus 70.000 de euro, dar nu menționează veniturile în declarația de avere. De asemenea, Victoria Furtună câștigă sprijinul unor fețe bisericești, inclusiv al Episcopului Marchel, în contextul unor vizite misterioase ale preoților la Moscova.

În același timp, TVR Moldova scrie că un eveniment religios desfășurat la Complexul Memorial "Eternitate", la care au participat sute de preoți, s-a transformat într-o platformă de susținere pentru candidații la prezidențiale Victoria Furtună și Vasile Tarlev. Episcopul Marchel, cunoscut pentru activitatea sa politică, i-a lăudat pe cei doi în fața credincioșilor, iar la eveniment a fost prezent și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin. Un preot i-a oferit Victoriei Furtună un porumbel alb, un gest similar cu cel folosit în lansarea campaniei sale electorale.

Poliția va prezenta Comisiei Electorale Centrale dovezi despre cel puțin trei candidați la prezidențiale, care ar fi vizați în schema de corupere a alegătorilor orchestrată de fugarul Ilan Șor, susține șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, scrie Ziarul de Gardă. Numele candidaților nu a fost dezvăluit, dar CEC ar putea decide excluderea acestora din competiția electorală, susține Cernăuțeanu. În paralel, Poliția a efectuat percheziții într-o cauză penală privind finanțarea ilegală a partidelor politice și a candidaților. Poliția acuză persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor de racolarea alegătorilor pentru a vota în favoarea unui candidat și împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Printre aceștia se numără și persoane aflate pe teritoriul Federației Ruse. În plus, în septembrie, au fost documentate transferuri de peste 15 milioane de dolari către 130.000 de cetățeni.

Moldpres relatează despre declarațiile ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, care consideră că impunerea plății poliței de asigurare medicală este o „falsă problemă” menită să submineze încrederea cetățenilor. Potrivit acesteia, notificările privind plata online sunt însoțite de un mesaj clar că nu reprezintă o obligație, având un accent special pe diaspora. De asemenea, CNAM nu a trimis comunicări referitoare la achitarea primelor. Nemerenco a subliniat că polița de asigurare devine valabilă imediat după achiziționare, extinzându-și termenul de valabilitate la 13 luni, pentru a preveni gap-uri în acoperirea medicală.

În perioada de monitorizare, s-au înregistrat incidente îngrijorătoare, inclusiv oferirea de bunuri și alimente alegătorilor pentru a-i atrage la evenimentele electorale, transmite agora.md. O analiză Promo-Lex arată că au fost raportate și acte de intimidare împotriva concurenților, cum ar fi reținerea a doi membri ai PCRM care distribuiau flyere pentru opțiunea „NU” la referendum, fără nicio explicație clară privind confiscarea materialelor. De asemenea, candidatei Irina Vlah i s-a restricționat accesul la o locație de campanie de către autorități. În cadrul campaniei prezidențiale, cheltuielile neraportate au fost estimate la peste 2,2 milioane lei, majoritatea fiind alocate materialelor promoționale, care reprezintă 88% din total. Discrepanțele au fost observate și în ceea ce privește recompensarea agitatorilor, organizarea evenimentelor și costurile de transport. Candidații cu cele mai mari cheltuieli neraportate sunt Alexandr Stoianoglo (PSRM), Vasile Tarlev (PPVM) și Irina Vlah (CI).

Chișinăul a fost inclus în clasamentul orașelor europene cu cele mai ridicate costuri de trai, indicând o creștere semnificativă a prețurilor, menționează Ziua de Azi. Expertul economic Veaceslav Ioniță avertizează că această situație generează îngrijorări legate de sustenabilitatea economică a capitalei și de impactul asupra cetățenilor. Totuși, el estimează o stabilizare a condițiilor în anul următor.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult