Internațional

Un an de la cel mai sângeros atac asupra Israelului: Ceremonii și proteste

Israelienii comemorează un an de la atacul devastator al Hamas ce a dus la moartea și capturarea a sute de civili​. Ceremoniile și protestele din Ierusalim și sudul Israelului au fost programate să înceapă în jurul orei 06:29, momentul exact în care militanții Hamas au lansat primele rachete către Israel pe 7 octombrie anul trecut.

Reuters / O femeie participă la un marș spre reședința prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, comemorând un an de la atacul din 7 octombrie al Hamas, la Ierusalim
Sursa: Reuters / O femeie participă la un marș spre reședința prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, comemorând un an de la atacul din 7 octombrie al Hamas, la Ierusalim

În urma atacului din 7 octombrie 2023, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și aproximativ 250 de ostatici au fost luați în Gaza, conform cifrelor oficiale israeliene. Forțele de securitate au fost în alertă maximă luni, în așteptarea unor posibile atacuri palestiniene planificate pentru această zi. Atacul Hamas asupra comunităților israeliene din jurul Fâșiei Gaza și riposta dură a Israelului au destabilizat întreaga regiune, iar amploarea violențelor a șocat lumea.

În afara Israelului, sunt așteptate manifestații împotriva ofensivei israeliene în Gaza, care a devastat această enclavă dens populată, a ucis aproape 42.000 de persoane, conform autorităților de sănătate palestiniene, și a deplasat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.

Pentru Israel, asaltul surprinzător al grupului islamist palestinian a fost unul dintre cele mai mari eșecuri de securitate. Atacul a dus la cea mai sângeroasă zi din istoria modernă a țării, afectând grav sentimentul de securitate al cetățenilor și slăbind încrederea în liderii politici. Majoritatea victimelor au fost civili, inclusiv femei, copii și persoane în vârstă, uciși în casele lor, pe drumuri sau la un festival de muzică în aer liber.

În Gaza, peste 100 de ostatici rămân în continuare în captivitate, în timp ce forțele israeliene își continuă misiunea de a pune capăt controlului Hamas asupra enclavei și de a distruge capacitățile militare ale grupării.

Însă, conflictul s-a mutat tot mai mult către nord, în Liban, unde forțele israeliene schimbă focuri cu Hezbollah de când gruparea susținută de Iran a lansat un atac de rachete în sprijinul Hamas pe 8 octombrie. Ceea ce a început ca schimburi limitate a escaladat în bombardamente asupra Beirutului și o ofensivă terestră în satele de graniță pentru a elimina luptătorii Hezbollah și a permite celor zeci de mii de israelieni evacuați din nord să se întoarcă în casele lor.

Ofensiva Israelului, care a ucis peste 1.000 de persoane în ultimele două săptămâni, a declanșat un exod masiv din sudul Libanului, unde peste 1 milion de oameni au fost strămutați.

O serie de asasinate israeliene din ultimele luni, care au vizat lideri ai Hezbollah și Hamas, și un atac sofisticat asupra comunicațiilor Hezbollah au restabilit într-o oarecare măsură sentimentul de securitate pentru israelieni. Totuși, acestea au declanșat și atacuri fără precedent cu rachete din partea Iranului, amplificând temerile legate de un posibil război regional. Israelul nu a răspuns încă la cel de-al doilea val de atacuri iraniene din 1 octombrie, dar a promis o reacție dură.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult