Social

Fructele din Republica Moldova cuceresc noi piețe, în ciuda unui sezon agricol dificil

Seceta, lipsa sistemelor de irigare și antigrindină au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat în acest an producătorii de fructe din Republica Moldova. Astfel, în nordul țării, recolta de mere a scăzut cu 30 la sută, spun fermierii locali. În pofida acestui fapt, fructele moldovenești sunt apreciate pentru calitatea lor, fiind tot mai prezente pe rafturile Uniunii Europene, iar, mai nou, și în Arabia Saudită.

În ultimii ani, Republica Moldova înregistrează o creștere a calității fructelor la cele mai înalte standarde, ceea ce le face accesibile și tot mai solicitate pe piața europeană, dar și în țările din Golful Persic, a precizat președintele Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”.

„Acest lucru a permis să accedem pe piețele care cu mulți ani în urmă păreau într-un fel sau altul dificil de a le cuceri. Producătorii noștri au trebuit din mers să învețe cum să exporte mere pe cale maritimă, de exemplu către Arabia Saudită”.

Pentru a-i sensibiliza pe producătorii autohtoni să crească fructe de calitate, a fost lansată campania „Fructul bun se cumpără repede”, a menționat Iurie Fală.

„Vom atrage atenția la calitățile gustative a speciilor de fructe pe care le producem în Republica Moldova. Desigur, atunci când ne ocupăm profesionist cu producerea fructelor, obținem fructe calitative, proaspete, care se vând repede”.

În pofida dificultăților cauzate de condițiile meteo nefavorabile, producătorii se implică activ pentru a identifica noi piețe de desfacere. Denis Vornices este un agricultor din nordul țării. Acesta spune că anual recoltează 3500 de tone de mere, dintre care aproximativ 70 la sută sunt destinate exportului. Datorită investițiilor, întreprinderea pe care o gestionează împreună cu tatăl său reușește să facă față calamităților naturale, care doar anul acesta au diminuat producția de mere cu 30 la sută, a subliniat el.

Tânărul agricultor spune că, în prezent, se află în Spania la o expoziție unde speră să încheie contracte noi de colaborare.

În sezonul 2023-2024, Republica Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere, cu 9 mii mai mult față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Moldova Fruct. Din cauza condițiilor climaterice, recolta de mere din acest an va fi de 450 mii tone, cu 14% mai mică, în comparație cu anul precedent. O reducere a cantității de mere în acest sezon este înregistrată și în Uniunea Europeană.

Citește mai mult