Social

Doctorul familiei// Studiu: speranța de viață crește, dar mai lent

Speranța de viață umană crește într-un ritm mai lent decât în secolul al XX-lea, arată un nou studiu publicat recent în revista medicală Nature Ageing. Pe parcursul secolului al XX-lea, dezvoltarea domeniului de sănătate publică și medicină au dus la „extinderea radicală a duratei vieții”: cu fiecare deceniu care trecea, speranța medie de viață la naștere a unora dintre cele mai longevive populații din lume a crescut cu aproximativ trei ani, menționează livescience.com .

De exemplu, în S.U.A. în anul 1900, speranța medie de viață la naștere era de 47,3 ani, iar până în 2000, aceasta a crescut la 76,8 ani.

Cu toate aceste, recentul studiu publicat în revista „Nature” sugerează că o explozie similară a speranței de viață nu va avea loc în secolul 21.

Cea mai probabilă explicație pentru această decelerare este că omenirea se apropie acum de limita superioară a speranței sale de viață, susțin autorii studiului.

Cu alte cuvinte, cu cât mai mult înaintează oamenii în vârstă cu atât mai mulți factori nocivi impactează calitatea și durata vieții. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, tot mai multe boli cronice se manifestă, iar organismul devine mai susceptibil la maladii.

Și în Republica Moldova speranța de viață este în continuă creștere, chiar dacă ritmul nu este la fel de intens ca în țările mai dezvoltate.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din 2014 și până în 2023, speranța medie de viață a crescut de la 69,4 ani până la 71,9 ani.

Noi vă îndemnăm să aveți grijă de sănătate și să vă adresați specialiștilor medicali în cazul în care aveți nevoie de ajutor calificat întru prevenția și tratamentul unor afecțiuni.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult