„5 minute de securitate”: Poate NATO să înarmeze R. Moldova? Răspunsul expertului
Colaborarea mai aprofundată dintre Republica Moldova și NATO din ultimii ani, dotarea Armatei Naționale cu echipamente noi, mașini blindate, ambulanțe militare, precum și instruirea militarilor noștri în diverse misiuni de pacificare, au isterizat politicienii pro-ruși de la Chișinău, care sperie moldovenii că prin asta guvernarea pro-europeană încearcă să înarmeze Republica Moldova pregătindu-se să intre în război. Desigur că această narațiune este un fals, iar cetățenii care l-au auzit au întrebat și experții rubricii „Cinci minute de securitate”.
ÎNTREBAREA: Este adevărat că NATO ne înarmează pe secret, și în genere, poate NATO să ne înarmeze?
RĂSPUNSUL EXPERTULUI în politici publice și securitate, Andrei CURĂRARU: În primul rând, trebuie să evidențiem capacitățile Armatei Naționale a Republicii Moldova. În majoritatea sondajelor și rapoartelor internaționale, țara noastră se află pe ultimele locuri; noi devansăm câteva state care nu au o armată națională și își asigură funcția militară prin intermediul organelor polițienești. În acest sens, ceea ce se numește „armare pe secret” este o invenție creată în mediul online. Toate contribuțiile la modernizarea tehnică a Armatei Naționale sunt foarte transparente; mai mult decât atât, acele anunțuri care se fac în legătură cu procurările de radare, de exemplu, au o funcție absolut defensivă și nicidecum ofensivă. Achizițiile sunt făcute acum, dar, în realitate, aceste mijloace tehnice care sunt procurate vin într-o perioadă foarte lungă de timp, câteodată și doi-trei ani. Iar acele noutăți care le vedem în legătură cu înarmarea sunt utilizarea, de exemplu, a unor exerciții militare sau a unor anunțuri de transmitere a unei tehnici care putea să fie casată în altă parte și este transmisă Armatei Naționale pentru a face față riscurilor. Ele sunt legate mai mult de fricile pe care le are societatea, interiorizate, în special față de structuri cum sunt cele ale NATO. În Republica Moldova, Alianța Nord-Atlantică a implementat mai multe proiecte de natură umanitară, cum ar fi lichidarea pesticidelor, a contribuit la creșterea capacității de deminare a militarilor noștri din Armata Națională și a contribuit inclusiv la calitatea ofițerilor și soldaților Armatei Naționale. Militarizarea înseamnă creșterea numerică, dezvoltarea capacității ofensive și de atac; ceea ce facem noi se numește modernizare. Noi creștem capacitățile defensive, îmbunătățim acea calitate a soldaților și ofițerilor Armatei Naționale și ne pregătim să facem față acelor riscuri care vin din exterior, nicidecum orientate spre exterior.
NATO nu înarmează în secret Armata Națională a Republicii Moldova! Echipamentele furnizate de țările europene membre NATO au ajuns în țara noastră prin intermediul Instrumentului european pentru pace. Forțele Armate ale Republicii Moldova vor beneficia de o asistență financiară considerabilă, în valoare de 41 de milioane de euro, conform deciziei adoptate de Consiliul Uniunii Europene în luna aprilie. Acest sprijin financiar urmărește întărirea securității naționale și stabilității în domeniul apărării. Este vorba despre achiziția de echipamente non-letale, precum vehicule blindate, sisteme de supraveghere aeriană și tehnologii de comunicație în domeniul apărării cibernetice, atât hardware, cât și software, pentru îmbunătățirea infrastructurii TIC (Tehnologii informaționale și comunicații).
Anterior, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că aproximativ 90% din armamentul și tehnica Armatei Naționale, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de fabricație sovietică, nu îndeplinesc cerințele unei operațiuni moderne și necesită înlocuirea cu echipamente mai noi.