Social

„Să fim mai buni și să dăruim din suflet” // Circa 500 de militari au donat benevol sânge și plasmă

Circa 500 de militari prin contract, soldați în termen, studenți ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” și angajați civili au donat benevol sânge și plasmă sanguină în unitățile militare. Acțiunea a fost organizată, timp de zece zile, în cadrul campaniei „Să fim mai buni și să dăruim din suflet”, desfășurată în toate regiunile țării.

Ana Burlea activează în cadrul Armatei Naționale timp de 25 de ani. Femeia spune că prima dată a donat sânge la 19 ani, pentru o colegă, iar de atunci o face periodic.

Este bine de donat sânge pentru cei care sunt în situații de risc. Făcând o faptă bună, te simți împlinit, știind că ai ajutat pe cineva. Cu o zi sau două înainte de donare, trebuie de consumat mai multe lichide”, susține Ana Burlea.

Și alți militari sunt conștienți că prin donare de sânge contribuie la salvarea de vieți omenești. Unii din ei au donat astăzi pentru prima dată, dar spun că vor continua să o facă și cu alte ocazii.

Să donezi sânge este un lucru bun, ajuți vieți. Doresc să mai donez, m-am informat mult la acest capitol și doresc să ajut”;

Am venit să donez sânge pentru prima dată. Am aflat că mulți oameni au nevoie de ajutor”;

Este un pas foarte important ca să-ți arăți poziția ta față de populație, că pot să-i ajut cu ceva. Este a 21-a donare de sânge. Înainte de donare mă stărui să nu mănânc grăsimi”;

Donez sânge periodic. Este important, deoarece trebuie să ajutăm persoanele care au nevoie de sânge. Nu toți au posibilitatea să ajute persoanele dragi”.

Anual, militarii din Republica Moldova donează sânge de cel puțin două ori, conform Programului național de securitate pentru anii 2023-2027, a spus locotenentul-colonel Vladislav Drăguță.

De două ori pe an se organizează donarea sângelui în Tabăra Militară 142, unde participă nu doar efectivul din Regimentul de Stat Major, dar și efectivul din Batalionul 22 de menținere a păcii, Batalionul cu destinații speciale, adică toate unitățile care se află pe acest teritoriu. Personal, de 12 ori am donat sânge benevol”, a afirmat locotenentul-colonel Vladislav Drăguță.

Pentru a recupera cât mai curând pierderea de sânge, fiecare donator trebuie să respecte un regim de odihnă de cel puțin două zile, susține medicul transfuziolog, Viorica Candu.

Armata Națională este întotdeauna receptivă pentru a dona sânge. Fiecare persoană din Republica Moldova, care are vârsta între 18 și 65 de ani, și este sănătoasă, poate dona. Sângele este o parte componentă a persoanei pe care nu o putem sintetiza artificial”, a precizat Viorica Candu, medic transfuziolog la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit Ministerului Apărării, de la începutul anului, circa 1 000 de militari și angajați ai Armatei Naționale au donat sânge și plasmă în cadrul campaniilor, care au avut loc în parteneriat cu instituțiile specializate din țară.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult