Prejudicii de peste 35 de milioane de lei în escrocheria „ruda implicată în accident”. Cernăuțeanu: „Organizatorii acționează din afara țării”
Peste 220 de persoane din Republica Moldova au fost înșelate de la începutul anului 2024 prin intermediul schemei de escrocherie cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident rutier”. Prejudiciul total cauzat de escroci a depășit suma de 35 de milioane de lei, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, pentru Teleradio-Moldova.
Cum acționează escrocii
Escrocheria a început să ia amploare în a doua jumătate a anului 2023, continuând masiv în prima parte a anului 2024. Totuși, datorită unei campanii intense de informare desfășurate de autorități, numărul cazurilor a scăzut semnificativ în ultimele luni.
Metoda prin care escrocii operează implică apeluri telefonice către victime, majoritatea persoane în vârstă, cărora li se spune că o rudă apropiată ar fi fost implicată într-un grav accident rutier. Victimele sunt convinse că trebuie să trimită urgent bani pentru a evita pedepsirea presupusei rude. Copleșite emoțional, victimele ajung să ofere sume considerabile de bani. Cea mai mare sumă obținută prin această metodă a fost de 700.000 de lei, de la o singură persoană.
„Primul mesaj pe care îl auzi acolo este unul emoțional, cu plânsete, că iată, am nimerit în accident rutier, te rog… și automat se transmite telefonul mai departe. Deci, se începe o prelucrare foarte și foarte psihologică. Cine au fost victime, înțeleg bine despre ce vorbesc. Nu în toate cazuri asta înseamnă că escrocii cunosc persoanele. Procesul de comunicare durează, în unele cazuri, și 3-4 ore. Am avut cazuri când au fost până la 8 ore comunicare cu victima la telefon. (…) Este un fenomen care cumva și-a spus cuvântul nu doar printr-o formă de înșelătorie, dar și printr-o formă foarte bine psihologică pusă la punct. Au fost cazuri în care victima a dat o sumă mult mai mare de bani cu tot cu safeu, în alte situații i s-a comunicat despre o pretinsă victimă fiică sau nepoată și după ce a dat bani a constat că nu are nepoată, are nepot”, a explicat șeful IGP.
Organizatorii schemei de escrocherie operează din afara țării
Organizatorii acestor scheme operează din afara Republicii Moldova, a mai declarat șeful IGP. Potrivit lui, pe teritoriul țării se află și acționează doar curierii care colectează banii de la victime și îi transmit mai departe prin diferite mijloace: transport rutier sau transfer. În dependență de forma în care a transmis banii, aceștia sunt remunerați. Peste 50% dintre acești curieri au fost identificați și reținuți, a subliniat Cernăuțeanu, adăugând că în unele cazuri au fost implicați chiar și minori.
Șeful IGP susține că instituția pe care o conduce colaborează cu autoritățile din alte țări europene pentru a destructura rețelele de escroci și a preveni noi tentative de fraudă.
„Suntem în proces de lucru cu partenerii din afară, cunoaștem și unii lideri din aceste scheme infracționale. La moment suntem în conlucrare cu partenerii țarilor europene care găzduiesc aceste centre ilegale”.
Sfatul psihologilor: Cum să ne protejăm
Oamenii cad ușor în capcana acestor escrocherii din cauza șocului, a explicat psihologul Cezara Dilevschi. „În momentul în care ni se dă o noutate șoc, ce face creierul nostru? Partea noastră emotivă preia controlul și partea cognitivă, care raționalizează, devine mai puțin rațională. În primul rând, nu trebuie să facem nicio mișcare, trebuie să medităm, să sunăm rudele de peste hotare – telefoane sunt, internet este – ca să verificăm această informație”.
Cei mai vulnerabili sunt, potrivit psihologului, bătrânii, care pot cădea ușor în plasa escrocilor.
„De aceea, trebuie să instruim părinții noștri, să ne dăm seama în momentul în care suntem forțați, presați, puși sub presiunea timpului. O să sune așa fraze: „numaidecât”, „hai mai repede”, „imediat”, „uite că dacă nu faci asta, se întâmplă aceea, aceea”. Sunt primele semne care ar trebui să ne pună în gardă”.
Dacă primiți un apel de la o persoană necunoscută care vă prezintă un scenariu asemănător cu cel din schema „ruda implicată în accident rutier”, întrerupeți imediat discuția și contactați de urgență Serviciul 112 pentru a raporta incidentul.