Social

„Aprind căldura numai seara și mă încălzesc”: cum se pregătesc locuitorii din Hagimus pentru o iarnă fără gaze

Tot mai mulți consumatori din stânga Nistrului sunt deconectați de la sistemul de alimentare cu căldură, după ce Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiune. Regimul de la Tiraspol susține că în unele localități vor fi folosite rezervele existente în țevi, dar că acestea ajung cel mult până la 20 ianuarie. Situația îi îngrijorează pe oameni, care acum sunt nevoiți să caute soluții. Locuitorii din Hagimus, localitate din subordinea autorităților constituționale, spun că se pregătesc pentru cel mai sumbru scenariu - să rămână fără gaze și fără încălzire în plină iarnă. Daca unii se pot încălzi cu lemne, cei de la bloc sunt disperați.

Lemne nu am, vedeți ce lemne am. Am tăiat un copac și mai mult gata, eu de unde să iau 15 mii să cumpăr lemne? Pe cât timp vă ajung lemnele astea să vă încălziți? - Pentru o lună, mai mult nu! - Ce o să faceți? - O să ne îmbrăcăm și o să stăm îmbrăcați”, susține Raisa Arion, locuitoare a satului Hagimus.

Chiar dacă încă are gaz, la ai săi 73 de ani, Raisa Arion din satul Hagimus face economii și folosește gazul doar la prepararea mâncării.

Gaz este, dar eu nu știu până când. Eu aprind căldura numai seara un pic și mă încălzesc, în casă un pic și apoi îl sting. Ce să fac, lemne puține am, cât mai este un pic de gaz, fac cu gaz. Se aprinde cazanul și arde. Până când este gaz”, a adăugat femeia.

Majoritatea locuitorilor din satul Hagimus au sobe, însă lipsa gazului îi sperie și pe ei.

Văd că este gaz până când. Noi primim din Bender și o să ne oprească. Avem sobă, plită, lemne avem. Am livadă, jumătate s-a uscat și am tăiat-o și am adus-o acasă și o să fac focul”;

Nu e confortabil pentru că va trebui să facem cu lemne focul și care nu are lemne respectiv o să rămână fără căldură. Mi-am cumpărat peleți, mai am niște lemne, dar ca să fac mâncare, faci la plita de gaz, respectiv trebuie să cumpărăm plită electrică”;

Suntem pregătiți. Poți să te aștepți la orice lângă Benderul acesta, poți să te aștepți la ce vrei”.

Și dacă cei care au case la curte pot opta pentru încălzirea cu lemne, pentru cei care locuiesc la bloc, situația se complică. Această femeie spune că va fi nevoită să pună lacăt la ușă și să meargă să trăiască la rude.

Am frate aici în sat, o să plec la ei, au sobă, important să fie lumină. Așa să vă spun, e pe neașteptate, va fi foarte greu pentru cei care nu au sobe. Unii mai au rude prin sat care au sobe, se vor mai încălzi, dar pentru cei care nu au foarte greu o să fie”.

Sunt însă și din cei care, deși stau la bloc, au sobă în apartament. Este și cazul familiei Botnari, care și-a construit soba în locuință acum 10 ani.

Ne-am hotărât cu vreo 10 ani în urmă să facem o sobă în casă pentru că nu știm cum o să fie aici, e sat, nu e oraș și chiar dacă o să avem sobă, o să ne prindă bine”, a relatat Diana Botnari, locuitoare din Hagimus.

Avem sobă, o lumânare, un generator, plită electrică. Mulți spuneau că ți-ai făcut sobă și o să fie miros de fum. Dar dacă nu o să fie gaz, ce o să facem? Dar cât de cât o să ne încălzim”, a afirmat Andrei Botnari, locuitor din Hagimus.

Primarul din satul Hagimus spune că rezervele de gaze din țevi le vor ajunge pentru încă cel mult 15 zile. Ulterior, administrația locală va interveni cu ajutoare pentru locuitori, în special pentru cei vulnerabili și cu mulți copii.

Când gazul din țeavă va fi în stare avariată, atunci noi trebuie să ne implicăm. Când gazele se vor termina, noi o să colaborăm cu Moldsilva și alte instituții care sunt în teritoriu. Energia electrică la noi este din Republica Moldova, ea este. Ne gândeam că, dacă o să trebuiască să intervenim, o să căutăm aparate ca să îi putem ajuta că sunt familii cu copii mici, sunt persoane vulnerabile”, a precizat primarul satului Hagimus, Veaceslav Cucerovschi.

Amintim că după ce concernul rus a sistat livrarea de gaze în regiune, pretinsele autorități au deconectat de la sistemul de alimentare cu căldură peste 270 de școli și grădinițe, 130 de clădiri administrative și peste 1800 de agenți economici.

Citește mai mult