Crește producția de lapte la fermele din țară: Prețurile se mențin stabile în ciuda anunțului de scumpire a celui mai mare producător
În timp ce cel mai mare producător a anunțat că scumpește produsele lactate cu 10 %, alți procesatori spun că nu văd premise pentru majorări pentru că au suficient lapte din producția locală. Și datele statistice arată că în primele opt luni ale anului prețurile la lapte și produse lactate au înregistrat doar o creștere nesemnificativă de 0,06%. În același timp, se înregistrează o creștere a producției de lapte la fermele din țară.
La începutul acestei săptămâni, cel mai mare producător de lactate și produse derivate din Republica Moldova a anunțat o majorare de 10% la prețul produselor sale. Scumpirea s-ar datora creșterii prețului la lapte pe piețele externe, de unde este exportată materia primă, au precizat reprezentanți ai firmei producătoare pentru portalul mold-street.com.
Producătorii care nu importă deloc materie primă sau doar în cantități mici și folosesc preponderent laptele autohton spun că nu văd premise pentru a majora prețurile. Pavel Grigoraș este un producător de lactate din raionul Florești. El spune că importă doar 5 % de materie primă din Ucraina, în rest, folosește laptele de la fermierii locali și producătorii casnici.
„Se lucrează tot timpul și câte ceva se mai ajustează, reieșind din cheltuielile care sunt, cerințele pieței. Nu pregătim majorarea masivă a prețurilor. Noi importăm foarte puțin, avem importuri foarte mici din Ucraina, pentru a ne ajusta sortimentul”, a spus bărbatul.
Pavel Grigoraș mai spune că, în prezent, autoritățile acordă o atenție mai mare sectorului zootehnic, unde fermierilor li se acordă subvenții de 3 lei pentru fiecare litru de lapte.
De cealaltă parte, gospodăriile țărănești sunt tot mai descurajate să producă lapte pentru că, spre deosebire de fermieri, nu primesc niciun ajutor din partea statului, susține Ludmila Susarenco, administratoarea a opt centre de colectare. Potrivit ei, în ultimii ani, tot mai puțini oameni cresc bovine, iar sectorul riscă să falimenteze.
„Din an în an se micșorează numărul de vaci și se micșorează pentru că acest sector cere atenție 24 din 24 de ore, și producătorii casnici de la noi nu au nici un suport din partea statului, dacă e să vorbim în raport cu fermele, care beneficiază de diferite subvenții”, a spus femeia.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, producția de lapte în Republica Moldova s-a diminuat semnificativ în ultimul deceniu. Dacă în 2014 aceasta constituia circa 485.000 tone, atunci anul trecut a scăzut de două ori, ajungând la aproximativ 261.000 tone, cu 9,2 mii tone sau cu 3 la sută mai puțin față de anul precedent. Cel mai mult a scăzut producția de lapte în gospodăriile populației – de aproape 2,5 ori, în timp ce în întreprinderile agricole s-a majorat de două ori.
Guvernul depune eforturi pentru a reanima sectorul. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, producătorii de lapte pot beneficia de granturi pentru a-și dezvolta afacerile.
„Împreună cu producătorii de lapte am elaborat programe de suport pentru ei, a fost elaborat un program întreg și cu suportul Băncii Mondiale noi subvenționăm și le dăm granturi pe segmentul dezvoltării fermelor, achizițiilor de animale și drept dovadă avem o creștere exponențială la numărul de animale în fermele de vaci de lapte”, a menționat Bolea.
Potrivit Ministerului Agriculturii, în fermele autohtone a crescut numărul de vaci de la 14 mii anul trecut la 17500 la 1 septembrie 2024.