Electorala

Reprezentanți ai nouă partide politice au fost invitați la Radio Moldova să-și prezinte opțiunea la referendum. PCRM și Renaștere nu au dat curs invitației

În prima săptămână de dezbateri la Radio Moldova, reprezentanți ai nouă partide politice au fost invitați să-și prezinte opțiunea la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Șapte dintre aceștia au pledat pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Iar Partidul Comuniștilor și Partidul „Renaștere”, care sunt împotriva modificării Constituției, nu au dat curs invitației de a participa la dezbateri.

Uniunea Europeană a susținut întotdeauna Republica Moldova, inclusiv prin implementarea proiectelor în diferite domenii și în beneficiul cetățenilor, a menționat liderul Partidului Politic Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi. „Acest referendum este un răspuns al cetățenilor acceptă ei susținerea țărilor democratice pentru o viață mai bună. Asta ar fi esența pentru comunitatea europeană. Pasul Republicii Moldova pentru aderarea către Uniunii Europene este un pas corect un pas asumat”.

În actualul context geopolitic dificil Republica Moldova are nevoie de pace și securitatea pe care o poate garanta Uniunea Europeană, a menționat reprezentantul Partidului Politic Mișcarea Respect Moldova, Ion Ștefăniță. „Temerile mele că vom fi martorii unor provocări. Noi însă, cetățenii Republicii Moldova, statul Republica Moldova trebuie să ne aliniem la cele spuse încă de Winston Churchill: Țările mari fac politică mare, țările mici fac o politică înțeleaptă. Să fim înțelepți pe 20 octombrie și să mergem sub această umbrelă pentru securitate și pace în Europa și la noi acasă”.

Includerea în Constituție a dezideratului integrării europene va accelera procesul de aderare la blocul comunitar și de aliniere la standardele europene de viață, a afirmat reprezentanta Partidului Politic ”Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa”, Arina Spătaru. „Partidul ALDE susține ferm integrarea Europeană, iar modificarea Constituției este un pas esențial pentru a ancora această direcție în cadrul legal al țării noastre. Prin acest referendum nu schimbăm câteva articole din Constituție ce asigurăm un viitor stabil pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Fiecare cetățean trebuie să contribuie la aderarea europeană a Republicii Moldova prin pași concreți, inclusiv prin participarea la referendumul din 20 octombrie, a spus reprezentantul Partidului Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Cătălin Vacarciuc. „„Republica Moldova poate și va câștiga mult pe urma integrării în Uniunea Europeană. Dar ține de noi, de cetățenii acestei țări ca să spunem convins, ferm, că Uniunea Europeană pentru noi contează și suntem gata să ne schimbăm noi, să schimbăm lucrurile din jurul nostru, astfel încât nu doar să spunem că suntem europeni, ci chiar să fim. De aceea, am optat pentru opțiunea DA”.

Uniunea Europeană își dorește ca Republica Moldova, în calitate de țară candidată să ajungă la același nivel ca toate statele membre ale blocului comunitar. Iar Bruxelles-ul vrea să vadă și ce își doresc cetățenii moldoveni, a afirmat reprezentantul Blocului Electoral Împreună, Liviu Vovc. „Acest referendum este important din cauza că cetățenii Republicii Moldova pot da un mesaj către reprezentanții instituțiilor europene și anume un mesaj că ne dorim să fim parte a Uniunii Europene. Astfel, vă îndemnăm să ieșiți la vot și să votați pentru referendumul constituțional din 20 octombrie”.

Integrarea europeană înseamnă continuare investițiilor în reabilitarea drumurilor, construcția spitalelor sau a școlilor, crearea de noi locuri de muncă și creșterea salariilor cetățenilor, a spus reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vitalie Gavruc. *„Desigur, aceste standarde pe care noi toți deja le cunoaștem, care le vedem la muncă sau la odihnă, am vrea să le aducem aici, acasă. Sunt multe măsuri care trebuie să le ia guvernările următoare, dar este important ca ele să se bazeze pe un răspuns clar pe care îl dă societatea. Deci, răspunsul nostru a societății, eu sper pe 20 octombrie, să fie foarte clar că împreună toți spunem DA pentru Uniunea Europeană”.

Majoritatea proiectelor realizate în municipiul Chișinău sunt finanțate de Uniunea Europeană iar vectorul european trebuie să fie o idee națională, a precizat reprezentantul Partidului Politic Mișcarea Alternativa Națională, Victor Pruteanu. „Vectorul european trebuie să fie o idee națională, nu trebuie să fie a unei persoane, nu trebuie să fie a unui partid trebuie, să fie o idee națională care aparține cetățenilor Republicii Moldova. Știm că există mulți cetățeni nemulțumiți de modul în care acum se guvernează țara. Dar acest lucru nu trebuie să vă facă să renunțați. Îndemnăm cetățenii să se prezinte la referendum”.

Amintim că cele două formațiuni care promovează opțiunea de vot NU la referendum - Partidul Comuniștilor și Partidul Renaștere - nu au dat curs invitației de a participa la dezbateri. Acestea vor continua și săptămâna viitoare, de luni și până joi la ora 17:00.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult