Revista presei // Anchetă: Retragerea a 48 de miliarde de ruble din Rusia realizată de Platon, Plahotniuc și Usatîi
Sancțiunile impuse Găgăuziei de către Uniunea Europeană; Intensificarea tentativelor de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului, precum și acuzațiile aduse lui Veaceslav Platon, acuzat de retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia, printr-o schemă coordonată cu Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Ziarul de Gardă relatează că agenția de stat a Kremlinului, Ria Novosti, a publicat informații despre controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care se află în prezent la Londra și este judecat în mai multe cazuri în Republica Moldova. Conform Ministerului rus de Interne, Platon este acuzat de retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia. Sursa citată mai scrie că toate infracțiunile ar fi fost comise printr-o schemă complexă, controlată de Platon împreună cu complicii săi, printre care se numără Alexander Korkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi. Anterior, Platon a fost condamnat în absență pentru crearea și conducerea unei asociații criminale internaționale, precum și pentru retragerea a peste 126 de miliarde de ruble din Federația Rusă, folosind banca moldovenească Moldindconbank, de care se leagă prin intermediul unor tranzacții valutare ilegale.
Conducerea Autonomiei Găgăuze a fost sancționată de Uniunea Europeană, conform unei informații publicate de tv8.md. Decizia a fost adoptată de ambasadorii UE, în urma aprobării de către Consiliul European a unui nou cadru de sancțiuni împotriva celor considerați responsabili pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Lista sancțiunilor a fost extinsă cu încă cinci cetățeni moldoveni, inclusiv bașcana Evghenia Guțul, adjunctul acesteia Ilia Uzun și consilierul Mihail Vlah. Cei incluși pe listă se confruntă cu interdicția de a călători în Uniunea Europeană, iar dacă dețin bunuri în state membre, acestea vor fi confiscate, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borell.
Analistul politic Nicolae Negru a explicat motivele pentru care Tiraspolul intenționează să deschidă secții de votare pentru a participa la referendum, conform unui editorial publicat de Ziarul Național. Negru afirmă că FSB a activat agenți pseudo-unioniști și pseudo-europeni în lupta împotriva referendumului, încercând să convingă cetățenii că participarea nu are relevanță și că, în cazul unui rezultat favorabil, Republica Moldova își va pierde „suveranitatea Constituției” și va ajunge sub administrare străină. În contrast, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu a demontat aceste afirmații false. Negru a menționat și exemplul Brexit-ului, subliniind că nimeni nu este obligat să rămână în Uniunea Europeană împotriva voinței sale.
În același timp, liderul de-facto a regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că Tiraspolul nu va împiedica locuitorii din stânga Nistrului care dețin pașapoarte moldovenești să participe la alegerile prezidențiale din Republica Moldova și la referendumul referitor la aderarea țării la Uniunea Europeană, transmite IPN. Krasnoselski a subliniat că nu vor exista restricții pentru cei care doresc să traverseze așa-numita graniță pentru a vota, asigurând astfel accesul liber al cetățenilor la procesul electoral.
Tentativele de corupere a alegătorilor se intensifică în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie, avertizează expertul Ion Tăbârță, scrie Radio Chișinău. Conform analistului, aceste acțiuni au ca scop deturnarea parcursului european al Republicii Moldova și readucerea țării în sfera de influență a Federației Ruse. Tăbârță subliniază că grupul Șor joacă un rol crucial în această strategie, încercând să influențeze votul alegătorilor moldoveni prin diverse metode. El afirmă că această mișcare este parte a unui plan mai amplu, menit să destabilizeze orientarea pro-europeană a Republicii Moldova și să faciliteze întoarcerea țării sub influența Moscovei. Expertul face apel la vigilență din partea alegătorilor și a autorităților, pentru a contracara aceste tentative de manipulare electorală, subliniind importanța unei participări informate și conștiente la procesul electoral.
Într-un interviu acordat postului Moldova 1, expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, a afirmat că Federația Rusă utilizează diverse tactici pentru a menține Republica Moldova sub influența sa geopolitică, constituind astfel o amenințare constantă la adresa stabilității politice și a orientării europene a țării. Isac a subliniat că, pentru a-și păstra influența în regiune, Kremlinul promovează intens dezinformări conform cărora aderarea la Uniunea Europeană ar echivala cu „renunțarea la neutralitate și suveranitate” și ar duce automat la integrarea în NATO. Analistul a precizat că narațiunile Moscovei împotriva UE și NATO vor continua nu doar în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului din 20 octombrie, ci și în apropierea alegerilor parlamentare și în alte momente cheie.