Social

Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini // Recomandările specialiștilor pentru cetățeni

În fiecare an, pe 15 octombrie, este marcată Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini. Evenimentul are drept scop de a sensibiliza oameni să acorde atenție igienei personale pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți. Tema din acest an este: De ce mâinile curate încă mai contează?

Igiena mâinilor, spălarea acestora cu apă și săpun sunt esențiale pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, susține medicul specialist Angela Cazacu-Stratu. Potrivit acesteia, copiii trebuie să fie deprinși de mici să aibă grijă de propria igienă, care începe cu spălatul pe mâini.

Părinții cu cât mai degrabă încep acea educație neformală pentru copii privind igiena personală, cu atât aceasta va avea un impact și o acțiune asupra sănătății și vieții îndelungate a generației următoare”, a spus medicul specialist în igiena copiilor, Angela Cazacu-Stratu.

Copiii pot fi promotori buni ai regulilor de igienă comunitară, iar încurajarea acestui comportament sănătos prin intermediul unor activități creative este salutară. Elevii spun că un exemplu bun este concursul de desen „Sănătatea începe cu igiena ta”.

Când suntem curați, avem mai puțin bulling, suntem sănătoși și avem un mod sănătos de viață”, a menționat Carina Bobeico, elevă din orașul Șoldănești.

Am vrut să prezint cum două fetițe își spală mâinile și au grijă de igiena lor”, a afirmat Alexandra Petriman.

Spălarea pe mâini este foarte necesară pentru mine și pentru toți oamenii de pe Terra”, a relatat Loredana Bogdan, elevă din satul Hîrtop, raionul Cimișlia.

Spălatul pe mâini reduce bolile diareice și infecțiile respiratorii acute, împiedicând astfel și absențele de la școală, susține doctorul în științe medicale, Svetlana Cociu.

O igienă și, în special, igiena mâinilor corect efectuată previne 80 la sută din bolile infecțioase și respiratorii și cele diareice. În acest sens, ne demonstrează că putem să prevenim bolile și infecțioase, și cele netransmisibile numai prin simpla igienizare corectă a mâinilor”.

Potrivit datelor programului mixt de monitorizare al UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății privind apa și sanitația, în Republica Moldova, 96 la sută dintre gospodăriile casnice au acces la instalații cu apă și săpun pentru întreținerea igienei.

Citește mai mult