Social

Satele din R. Moldova, modernizate: Peste 1900 de microproiecte realizate prin rețeaua LEADER

Dezvoltarea infrastructurii, proiecte de susținere a micilor afaceri și dezvoltarea unor programe sociale sunt printre cele mai mari realizări ale rețelei LEADER, care, începând din 2016, a implementat mai mult proiecte de dezvoltare rurală cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Primarii localităților beneficiare susțin că toate proiectele au fost consultate cu cetățenii.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Aproximativ 21 de mii de cetățeni din raioanele Fălești, Ungheni și Sîngerei au beneficiat de proiecte civice și economice, datorită sprijinului partenerilor de dezvoltare prin intermediul Programului LEADER, a declarat primarul satului Făleștii Noi, Vladimir Bejenari, care este și membrul Grupului de Acțiune Locală „Movila Măgura”, din care fac parte 10 primării. Edilul spune că oamenii sunt receptivi și interesați de asemenea proiecte.

„Primul apel chiar al acestui program, am implementat două proiecte: primul se referă la dotarea ansamblului recent creat în localitate, dotare cu echipament; iar al doilea proiect, vreau să vă spun, se referă la tenis în aer liber. Iată, în cadrul unui al doilea apel de proiecte, noi am i am achiziționat tomberoane, ca ulterior să soluționăm o problemă destul de mare în localitatea noastră, gestionarea și colectarea deșeurilor”, a menționat Vladimir Bejenari.

De aceste proiecte beneficiază și agenții economici, care dezvoltă afaceri și creează locuri de muncă. Prin intermediul Programului LEADER, Ion Vornic, apicultor din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca, își propune o tranziție la apicultura ecologică, pentru consumatorii interni, iar pe viitor intenționează să ajungă și pe piața externă.

„De exemplu, prin proiectele de la LEADER, am câștigat stupi. Noi ca să schimbăm stupii vechi pe cei noi și moderni, practic nu erau bani ca să-i schimbăm. Dar prin intermediul GAL, Steaua Bugeac, noi am putut să realizăm visul nostru, și acum avem stupi noi, mult mai ușor lucrăm”, a menționat Ion Vornic.

Grupurile de Acțiune locală acoperă 60 la sută din satele țării noastre, în prezent fiind înregistrate 51 de galuri, a menționat președinta Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER din Republica Moldova, Marina Albu la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Potrivit ei, deja au fost implementate peste 1900 de microproiecte.

„Prin LEADER, tu poți ajunge la mai mulți oameni. Prin LEADER poți crea oportunități pentru mai mulți agenți economici, cu resurse mult mai mici. Dacă vorbim de resurse financiare, în perioada 2016-2023, partenerii de dezvoltare au oferit peste 6 milioane de euro pentru procese de implementare a proiectelor prin intermediul LEADER și micro proiectelor prin intermediul GAL-urilor. Din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală în programul pilot, au fost oferite 8 milioane de euro timp de doi ani. Contribuția locală la implementarea proiectelor de dezvoltare, a constituit peste 40 %”, a spus Marina Albu.

Programul LEADER reprezintă un program de stat, în cadrul căruia Grupurile de Acțiune Locală pot solicita finanțare, în baza unui plan operațional și al unui buget corespunzător. Acesta funcționează în țara noastră din 2016.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult