Electorala

Rusia ar putea încerca să influențeze alegerile din 20 octombrie, avertizează ministrul de Externe: „Din păcate, avem semnale”

Federația Rusă ar putea încerca să influențeze alegerile din 20 octombrie prin organizarea transportului ilegal al alegătorilor moldoveni către secțiile de votare din străinătate, avertizează ministrul de Externe, Mihai Popșoi. Șeful diplomației de la Chișinău a făcut un apel ferm către cei implicați în astfel de „acțiuni ilegale”, subliniind că aceste practici vor atrage sancțiuni, inclusiv de ordin legal.

„Din păcate, avem semnale, inclusiv în spațiul public, că Federația Rusă ar încerca să organizez transportarea alegătorilor, lucru care este ilegal conform Codului electoral al Republicii Moldova. În cazul în care acest lucru se va confirma, va trebui să luăm măsuri. (..) În dependență de situația care se va crea, măsurile vor fi impuse de organul electoral”, a declarat Mihai Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a reiterat că orice încercare de influențare a procesului electoral va fi sancționată: „Vor urma repercusiuni, inclusiv de ordin legal”.

Pentru alegerile din 20 octombrie, în trei țări în care se desfășoară conflicte — Israel, Ucraina și Federația Rusă — vor fi organizate câte două secții de votare. Inițial, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să deschidă cinci secții de votare în Rusia, însă numărul a fost redus la două, la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate și a Ministerului de Externe.

Ministrul Mihai Popșoi a subliniat că autoritățile de la Chișinău vor asigura securitatea cetățenilor în interiorul misiunilor diplomatice din cele trei țări, dar că nu pot controla ceea ce se întâmplă în afara acestora.

„Vom depune eforturi susținute pentru a organiza eficace procesul electoral, dar, cu mare regret, având în vedere situația de securitate din aceste trei țări, nu putem garanta securitatea în afara misiunilor diplomatice”, a explicat Popșoi.

Amintim că decizia autorităților de a deschide doar două secții de votare în Federația Rusă, în loc de cinci, cum a decis inițial Comisia Electorală Centrală, a fost criticată de „Promo-LEX”, care monitorizează alegerile. Asociația consideră că situația poate crea un precedent periculos și denotă lipsa de comunicare și de încredere între instituțiile responsabile. Șeful misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, a spus, într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, că, în lipsa unor argumentări explicite, această decizie ridică semne de întrebare.

Anterior, și Moscova, dar și partidele politice de la Chișinău cu legături pro-Kremlin, au criticat reducerea secțiilor de votare pentru moldovenii aflați în Rusia.

Citește și: SUA acuză Rusia că încearcă să submineze alegerile din Republica Moldova: „A alocat milioane de dolari pentru a influența scrutinul”

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult