Compensațiile pentru transport, promise de autorități, vor acoperi o parte din cheltuielile suportate de medicii care fac naveta
De trei ani face naveta Chișinău-Soroca - este vorba despre medicul Boris Galațan, care de două ori pe săptămână merge din Chișinău către Centrul Perinatologic al Spitalului raional Soroca. Deși este greu, Boris spune că își face munca cu multă dăruire de sine. Compensațiile pentru transport, promise de autorități, sunt binevenite, deoarece vor acoperi o parte din cheltuieli, spune medicul.
De două ori pe săptămână, Boris Galațan face 170 de kilometri pentru a ajunge la muncă. Tânărul este ginecolog și s-a angajat la Spitalul raional din Soroca în urma distribuirii de către Ministerul Sănătății, după finalizarea studiilor. După 24 de ore de gardă, medicul este nevoit să facă drum întors spre Chișinău.
„Traseul este oarecum epuizant, după două ore, două ore și jumătate și trebuie să intri în operație sau să efectuezi o tură de 24 de ore”, spune Boris Galațan.
Cheltuielile pentru transport, mai ales cu mașina personală, sunt destul de mari, spune medicul. Acum un an, tânărul specialist s-a adresat către Ministerul Sănătății cu cererea de a-i compensa cheltuielile de drum, iar noutatea că va primi ajutor pentru navetă l-a bucurat mult.
„Cheltuielile, dacă fac undeva șase-opt gărzi, sunt în jur de trei mii de lei. Sigur că este benefică această compensare, este motivant și poți acoperi cheltuielile care pentru un tânăr specialist, chiar dacă nu sunt atât de mari, dar oricum sunt cheltuieli”, a mărturisit medicul.
Pacienții spun că au nevoie de cât mai mulți medici în spitalele din țară:
„Eu cred că este un gest formidabil, mai rar așa medici care se dedică atât de mult profesiei și vine atâția kilometri, face naveta de două ori pe săptămână”.
„Este un specialist tânăr, foarte bine, vine de două, trei ori pe zi, ne vede, totul e bine”.
„Face un drum lung, deoarece îi place meseria și se dedică lucrului pe care îl face”, a menționat Galina Porcescu, asistentă medicală.
Potrivit hotărârii votate astăzi de către Guvern, peste 3000 de medici, asistenți și farmaciști care fac naveta zilnic între casă și locul de muncă vor primi ajutor pentru acoperirea costurilor de transport.
„Avem foarte mulți tineri care fac naveta la Căușeni, Orhei, Criuleni, Ialoveni, în special zonele care sunt mai apropiate de capitală. De asemenea, din Bălți, care se deplasează în raioanele de nord și aceasta este foarte bine din punct de vedere al asigurării instituțiilor cu cadre medicale, cadre tinere. În același timp, trebuie să ținem cont că aceste călătorii zilnice pun o presiune financiară pe ei și pe familiile lor”, a declarat Ala Nemerenco.
Personalul medical eligibil va putea depune cereri pentru a beneficia de compensații, iar banii vor fi alocați lunar din bugetele instituțiilor medico-sanitare publice în care aceștia își desfășoară activitatea, iar ulterior instituțiile vor primi fonduri speciale pentru a gestiona aceste plăți. Costurile estimative se ridică la peste 12 milioane de lei.