Social

Revista presei // Amenințări pe termen lung la adresa integrării europene a Republicii Moldova

Amenințări pe termen lung la adresa integrării europene a Republicii Moldova; Creșterea numărului tentativelor de corupere înaintea alegerilor din 20 octombrie, precum și promisiunile nerealiste din campania electorală. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Rusia reprezintă o amenințare pe termen lung la adresa integrării europene a Republicii Moldova, dincolo de alegerile din octombrie, scrie TVR Moldova. Analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului subliniază că forțele de opoziție din Moldova, afiliate și prietenoase cu Kremlinul, par să încerce să deturneze voturile de la președinta Maia Sandu, promovând platforme pro-UE care sunt asemănătoare ca mesaj. În același timp, alte partide de opoziție încearcă să-i convingă pe alegători să boicoteze referendumul, ceea ce ar putea afecta grav capacitatea acestuia de a atinge prezența necesară la vot.

De aceeași părere este și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, afirmă că Rusia va continua să își intensifice eforturile de influențare a politicii și alegerilor din Republica Moldova, atât în această săptămână, cât și în viitor. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, diplomatul a subliniat necesitatea de a lua măsuri pentru a contracara aceste intervenții externe. Mažeiks a menționat că, deși există metode relativ simple de a stopa influențele, provocările mai complexe, cum ar fi fluxurile financiare și manipularea informațiilor prin rețelele sociale, sunt mult mai dificile de gestionat.

TV8 scrie că că numărul denunțurilor în care alegătorii semnalează tentative de corupere crește de la o zi la alta. Ministrul de Interne, Adrian Efros, a declarat că poliția adună probe care vor fi transmise Comisiei Electorale Centrale, care urmează să sancționeze candidații implicați în cumpărarea de voturi. În ciuda acestor provocări, autoritățile afirmă că sunt pregătite pentru buna desfășurare atât a alegerilor prezidențiale, cât și a referendumului constituțional. În ceea ce privește votarea în cele 231 de secții de votare din străinătate, autoritățile consideră că cea mai vulnerabilă situație se află la cele două secții care vor fi deschise în Rusia. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat că situația este monitorizată atent și în zona de securitate, unde au fost deschise 30 de secții de votare.

Iar Europa Liberă informează despre un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău, care avertizează că în Rusia s-ar pregăti transportarea „ilegală” a alegătorilor către secțiile de votare din Moscova. Ministerul subliniază că nu va permite periclitarea alegerilor moldovenești programate pentru 20 octombrie. Presupusele planuri sunt considerate a avea scopul de a „pune la îndoială legitimitatea scrutinului” și de a crea „impresia unor aglomerații” la cele două secții de votare deschise la ambasada moldoveană din Moscova. Comunicatul nu oferă detalii despre sursa acestor informații și nu precizează cine ar putea fi în spatele acestor planuri. Această declarație a ministerului vine la scurt timp după ce Casa Albă a acuzat din nou Rusia de intervenții în alegerile moldovenești, menționând că Moscova a cheltuit milioane de dolari în ultimele luni pentru a „finanța partidele preferate” și pentru a răspândi dezinformare pe rețelele sociale în favoarea acestora.

În campania electorală se fac promisiuni nerealiste, ce depășesc atribuțiile prezidențiale, sunt de părere juriștii Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN. Aceste promisiuni includ creșteri ale pensiilor și indemnizațiilor, dar se remarcă lipsa unor surse clare de finanțare, riscând să rămână simple declarații. De asemenea, programele electorale conțin măsuri controversate, precum interzicerea informațiilor LGBT în școli, contrar principiilor internaționale de nediscriminare. În plus, se propun inițiative populiste, cum ar fi trecerea la un sistem de guvernare prezidențial și eliminarea imunității parlamentare. Experții subliniază că aceste alegeri vor fi un test pentru angajamentele electorale și pentru capacitatea candidaților de a promova valorile democrației și statului de drept.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult