Social

Raport ISW: Rusia intensifică acțiunile pentru a bloca integrarea R. Moldova în UE după alegerile din 2024

Republica Moldova se află la o nouă răscruce pe drumul către integrarea în Uniunea Europeană, însă eforturile Kremlinului de a destabiliza țara vor continua, chiar și după alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Un raport recent al Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că Rusia va rămâne un adversar de lungă durată al aspirațiilor europene ale moldovenilor, folosind diverse metode pentru a submina parcursul pro-european al țării.

Conform analizei, „Republica Moldova va rămâne probabil un stat de conflict până în anii 2030, pe măsură ce negocierile pentru aderarea la UE continuă”​. Kremlinul nu va renunța la influențele sale asupra instituțiilor statului și va încerca să mențină țara în sfera sa de influență, susțin experți ISW.

Alegerile prezidențiale din 20 octombrie, un test pentru viitorul pro-european al țării

Raportul subliniază că Rusia ar prefera un candidat pro-Kremlin la putere, care să oprească procesul de integrare europeană. Kremlinul ar putea intensifica „operațiuni hibride pentru a destabiliza Republica Moldova, inclusiv tentative de lovituri de stat, operațiuni sub steag fals și șantaj energetic”.

Rolul regiunii transnistrene și Găgăuziei în strategia Rusiei

Un alt punct vulnerabil pe care Rusia îl exploatează, potrivit raportului, este influența sa asupra regiunilor pro-ruse din Republica Moldova, precum regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. „Rusia menține aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria și a aprofundat legăturile politice și economice cu Găgăuzia din martie 2024”​, potrivit ISW.

De asemenea, raportul avertizează că, în viitor, Rusia ar putea renunța la eforturile de soluționare diplomatică a conflictului transnistrean și ar putea trece la acțiuni militare directe: „Rusia ar putea abandona eforturile de a soluționa conflictul transnistrean pe cale diplomatică și ar putea invada Republica Moldova în viitor”, deși o invazie militară este puțin probabilă în prezent, evoluțiile de pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea schimba această situație.

Sprijinul occidental, crucial pentru Republica Moldova

Raportul subliniază că „asistența militară occidentală atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova este vitală pentru capacitatea acestor state de a rezista influenței și agresiunii ruse”. Respectiv, viitorul Republicii Moldova ca stat suveran și independent este strâns legat de rezultatul războiului din Ucraina și de sprijinul pe care Occidentul îl poate oferi în contracararea influenței maligne a Kremlinului.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult