Electorala

Ultimele sondaje înaintea scrutinelor de duminică: La referendum ar putea participa mai mult de jumătate dintre alegători, iar la prezidențiale am putea avea turul doi

Majoritatea cetățenilor ar participa la referendumului constituțional din 20 octombrie, iar la alegerile prezidențiale, niciunul dintre candidații înregistrați nu ar acumula numărul necesar de voturi pentru a câștiga din primul tur. Datele au fost reflectate în ultimele sondaje electorale înaintea scrutinului din 20 octombrie, realizate de către compania CBS Research, la comanda Comunității Watchdog Moldova și iData, la comanda Institutului de Politici Publice (IPP).

Potrivit sondajului, realizat de CBS Research la comanda Comunității Watchdog Moldova, 85,7 la sută dintre respondenți au declarat că vor participa la alegerile prezidențiale. Datele sondajului relevă că în turul doi de scrutin ar putea accede președintă Maia Sandu și candidatul susținut de PSRM Alexandr Stoianoglo.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, realizat de iData, la comanda Institutului Politici Publice, la alegerile prezidențiale ar putea participa 84,4 la sută dintre respondenți. Cele mai multe voturi le-ar acumula Maia Sandu și Renato Usatîi.

Sondajul realizat de CBS Research arată că 86,3% dintre respondenți ar participa la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Dintre aceștia, mai mult de jumătate ar vota pentru modificarea Constituției.

În același timp, studiul realizat de iDATA relevă că peste 81% din cetățeni vor participa la referendumul republican constituțional. Întrebați cum vor vota la acest scrutin, 47,9% dintre respondenți au răspuns că vor alege „Da”.

Menționăm că sondajul CBS Research, la comanda Comunității Watchdog Moldova, a fost realizat pe un eșantion de 1034 de persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Persoanele au fost intervievate telefonic, în perioada 11 - 16 octombrie 2024. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de ±3,05%.

La sondajul, realizat de iData, la comanda Institutului Politici Publice, au participat 1100 persoane, fără cetățeni din stânga Nistrului și diaspora. Studiul a fost realizat în perioada 19 septembrie - 10 octombrie 2024, la domiciliul respondenților și are o eroare maximă de ± 2,9%.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult