Electorala

Igor Boțan: Războiul hibrid purtat de Rusia împotriva R. Moldova a luat turații fără precedent în actuala campanie electorală

Războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova a luat turații fără precedent în actuala campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Finanțările ilegale și atragerea cetățenilor moldoveni în scheme de destabilizare a țării sunt extrem de diferite față de cele semnalate anterior, inclusiv de către liderii occidentali, iar „surprizele electorale” ar putea continua și după alegerile de duminică. De această părere este analistul politic Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă.

ipn.md
Sursa: ipn.md

Părerea mea este că și acum există riscuri ca după aceste alegeri nemulțumiții să încerce să destabilizeze situația din Republica Moldova. Lideri politici, șefi de partide spun că au atitudinea lor și acest lucru este destul de îngrijorător. De aceea, cetățenii trebuie să fie activi, să participe la vot, dar să fie precauți și să înțeleagă că această situație destabilizată regional vizează cumva și R. Moldova atunci cetățenii prin votul lor ar trebui să transmită un mesaj foarte clar celor care tind să destabilizeze situația”, a spus Igor Boțan.

Totodată, expertul a precizat că miza alegerilor din 20 octombrie este extrem de mare. Potrivit lui, chiar dacă Republica Moldova este o țară parlamentară, instituția prezidențială are un rol important.

Programele electorale ale candidaților sunt mult peste împuternicirile de care beneficiază șeful statului și cetățenii trebuie să fie conștienți că după alegerile prezidențiale urmează alegerile parlamentare. Și cetățenii dacă au crezut candidații pentru prezidențiale ar trebui să vină cumva în ajutorul șefului statului ca să aibă o echipă, să poată implimenta promisiunile”, a menționat Boțan.

Potrivit lui Boțan, statistica arată că nicio guvernare din Republica Moldova, niciun președinte nu au îndeplinit mai mult de o treime din promisiunile pe care le-au făcut cetățenilor. Iar acest lucru, din punctul său de vedere, este îngrijorător, pentru că există state ale Uniunii Europene unde promisiunile electorale se îndeplinesc în proporție de 80-90%.

Citește mai mult