Electorala

Promo-LEX: Implicarea minorilor și preoților, printre principalele încălcări din campania electorală

Cheltuieli nedeclarate, implicarea minorilor în campania electorală, afișarea publicității în locuri neautorizate, utilizarea abuzivă a resurselor administrative în 114 cazuri, precum și implicarea preoților în agitație electorală în 5 situații, au fost principalele încălcări constatate de Asociația Promo-LEX în cel de-al 4-lea raport de monitorizare desfășurat în perioada 1-15 octombrie.

În același timp, potrivit Șefului Misiunii de Observare al instituției, Nicolae Panfil, în prezent se desfășoară o campanie cu cele mai multe implicări și finanțări din afara țării, în special din Rusia, a cărui beneficiar este blocul „Victorie”, care face agitație electorală la nivel național, fără să fie înregistrat în campania electorală.

Acest aspect este reglementat de legislația Republicii Moldova în special în partea care ține de finanțarea campaniilor electorale, unde avem un tabu categoric pe finanțarea dinafară. Am observat că blocul politic „Victorie”, nefiind înregistrat în campanie electorală practic face o campanie la nivel național cu bani din Federația Rusă. Noi ca observatori am putut să observăm, să analizăm acele mesaje din Telegram, unde am văzut că se făceau promisiuni de oferire a banilor. Este o implicare masivă în primul rând pentru referendum, dar și în contextul electoral, în general”, susține Nicolae Panfil.

În același timp, au fost semnalate 5 cazuri de corupere a alegătorilor, susține analista electorală de la Promo-LEX, Mariana Focșa. Potrivit ei, în această campanie coruperea alegătorilor este mult mai dificilă de demonstrat, din cauza utilizării canalelor de Telegram în procesul de mituire a cetățenilor.

Noi nu avem capacități și resurse de a identifica aceste cazuri, adică ceea ce se întâmplă în spațiul online. Nici chiar organele noastre de drept tot sunt limitate în acest aspect. Și aici să revenim la cele 130.000 de cazuri care au fost declarate a fi identificate și documentate, dar care încă nu au ajuns cu dovezi la Comisia Electorală Centrală pentru a fi luate care va măsură în privința acestora. Este foarte dificil de a identifica aceste cazuri. În schimb, ceea ce noi am văzut direct în teritoriu este faptul că participanții de la evenimentele organizate de Blocul Politic „Victorie” sunt remunerați. Nu am văzut să li să ofere bani, în schimb am văzut că li se oferă bunuri, și anume la genți cu diferite produse alimentare”, a spus Mariana Focșa.

Citește mai mult