Cultură

De cinci ani, Centrul „Regina Maria” din Ungheni a devenit un punct de referință pentru iubitorii de cultură

Centrul cultural multifuncțional „Regina Maria” din municipiul Ungheni a fost înființat acum cinci ani și de atunci a devenit un loc de întâlnire pentru cei care apreciază arta și cultura. Acest centru oferă o varietate de activități pentru toate categoriile de vârstă, promovând astfel implicarea comunității și accesul la experiențe culturale diverse. Prin intermediul programelor sale, Centrul „Regina Maria" contribuie la dezvoltarea unui mediu creativ și prietenos pentru pasionații de frumos.

Centrul a fost deschis în clădirea unui fost club, care a fost lăsat de decenii în paragină.

„Ideea aparține fondatorului centrului cultural multifuncțional ”Regina Maria”, care este Primăria Municipiului Ungheni. Am implementat un proiect împreună cu Centrul de dezvoltare durabilă cu sprijinul fondurilor europene și cea mai mare parte, Primăria București, Sectorul 5”, a menționat Aliona Leșanu, directoarea Centrului „Regina Maria”.

La cinci ani de activitate, Centrul a atins performanțe deosebite. Colectivele artistice precum grupul de chitariști „UnFolc”, conducătoare - Aliona Leșanu, și studioul de dans modern „Mdarc”, conducător artistic - Eugen Cernat, au participat la festivaluri internaționale și au cucerit premii. Deși avea și alte oportunități, coregraful Eugen Cernat a ales să lucreze la Ungheni.

„Am rămas pentru că vreau să demonstrez că în orașul Ungheni sunt tinere talente și trebuie de lucrat mai mult ca să apară performanțe, să-i pot duce la astfel de campionate, cele mai mari din Europa. Este important ca copiii din Ungheni să vadă astfel de campionate ca să progreseze și să vadă ce înseamnă lumea dansului”, a spus Eugen Cernat, coregraf.

Într-o lume a măiestriei textile, Angela Racoviță, meșteriță dedicată și promotoare a valorilor tradiționale, îi îndrumă cu pasiune pe copii. Împreună, trăiesc momente unice, cultivând creativitatea și dragostea pentru artizanat.

„Alături de ei noi ne jucăm, facem bucurie și la alți copii și în cadrul unor târguri mai și vindem aceste lucruri și banii sunt folosiți tot pentru dezvoltarea atelierului”, a menționat Angela Racoviță, meșter popular.

La Centru activează și soțul Angelei, Valentin Racoviță, un meșter cunoscut care instruiește copiii în prelucrarea lemnului. Familia Racoviță a dăruit instituției obiecte valoroase ce înnobilează spațiul: „Copacul dorințelor" și „Scaunul Împăcării”, lucrate în lemn și metal de Valentin Racoviță. Talentatul meșter a confecționat și un instrument mai puțin obișnuit - toaca.

„De fapt, noi suntem printre primii care folosim toaca, mai avem și una portabilă. În piesele noastre muzicale chiar am introdus acest instrument care este foarte îndrăgit de copii, de discipolii noștri”, a spus Aliona Leșanu, directoarea Centrului „Regina Maria”.

Pe lângă activitatea în colectivele de cântec, dans, ateliere de meșteșugărit, iubitorii de lectură pot găsi cărțile preferate la biblioteca din cadrul centrului. Tot în acest spațiu activează un centru de sănătate și un oficiu poștal - toate în beneficiul comunității din Ungheni.

Citește mai mult