Corespondență // Sahra Wagenknecht, sau cum migrația a devenit strigătul de raliere al extremei stângi germane
În galaxia pro-putinistă care acoperă partidele extremiste din majoritatea țărilor occidentale, Sahra Wagenknecht ocupă un rol aparte. Adevărul este că o schimbare majoră e pe cale de a interveni în centrul politicii germane: după decenii de conducere moderată, dar previzibilă, alegătorii abandonează în masă centrul și îmbrățișează figuri populiste colorate, bălțate. Așa s-a ajuns la un partid al extremei stângi care luptă împotriva migrației și a reușit un scor important la ultimele alegeri.
Conservatorism și marxism
Născută în Germania de Est, RDG fostă comunistă, Sahra Wagenknecht a fost crescută de mama ei germană după ce a fost abandonată de tatăl lor iranian. La începutul carierei ei, a fost membră a partidului de guvernământ al RDG, Partidul Unității Socialiste (SED), unde amestecul ei de conservatorism social și economie marxistă a plăcut dinozaurilor partidului.
După unificarea Germaniei, ea a ajuns în Die Linke, partidul de stânga dură al Germaniei. Dar aliații spun că ea nu s-a simțit niciodată cu adevărat ca acasă acolo, din cauza scepticismului ei față de migrația în masă, care a dus în cele din urmă la plecarea ei.
Ea a fondat astfel un partid extremist, în septembrie 2023, BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) și acuză în permanență guvernul german de ipocrizie în ceea ce privește politica energetică și poziția sa față de conflictele din Orientul Mijlociu.
„De ce au explodat prețurile la energie? Pentru că avem un guvern care se consideră stăpânul moral al lumii”, a spus ea. „ Și părerea lor este că, deoarece au cea mai puternică moralitate și hipermoralitate, nu mai putem cumpăra gazul și petrolul rusesc. Dar, în schimb, primim gazul bun de la Qatar, o dictatură islamistă care finanțează Hamas.”
Ea duce permanent un atac populist la coaliția lui Scholz, care include Verzii, despre care ea susține că sunt prea ocupați „să sparbă macchiato cu prietenii” în comunitățile lor închise pentru a-și face griji cu privire la preocupările alegătorilor normali.
Ea se situează astfel la extremitatea pro-rusă a spectrului politic, o populistă de stânga care a crescut în Germania de Est și crede că marxismul și comunismul sunt superioare democrației capitaliste. Deși uneori îl critică pe Putin, ea subliniază întotdeauna eșecurile SUA sau încearcă să minimizeze daunele pe care le produce Rusia.
Sahra Wagenknecht se situează astfel pe linia populiștilor europeni de stânga, precum francezul Jean-Luc Mélenchon, care făcând un cerc complet se apropie astfel, prin piruete ideologice, de temele tradiționale ale extremei drepte, sporind astfel haosul ideologic european, pe fundalul unei finanțări suspectate a veni de la Moscova.
Autor: Dan Alexe