Șase decenii de inovație și progres. Facultatea de Farmacie a USMF „Nicolae Testimițanu” a împlinit 60 de ani de la înființare
Profesia de farmacist, în prezent, este mai relevantă ca niciodată, fiind una plină de provocări, dar și de satisfacții. La 60 de ani de la înființarea Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, a fost sărbătorit un deceniu de formare profesională de excelență în domeniu. Evenimentul aniversar a reunit cadre didactice, rectori, decani, dar și farmaciști care au absolvit această prestigioasă facultate.
Larisa Agachi este farmacistă în orașul Glodeni și fostă absolventă a facultății de Farmacie. Cu o experiență de 30 și ceva de ani în farmaceutică, Larisa povestește că datorită tatălui său a ales această profesie. El fiind bolnav, Larisa des trecea pe la farmacie după medicamente, atunci a și decis că va deveni farmacistă. Femeia spune că în ciuda greutăților de zi cu zi, atașamentul pentru profesie este mereu prezent.
„În Glodeni, fiind orășel mic, avem 8 sau 9 farmacii și fiind specialiști, fie că putem da consultație și ajutor și a propune ceva și asculta pe om. Pot spune că avem clienți devotați și cu aceasta putem spune că ne ținem concurența de astăzi. Deodată era complicat, acum parcă merge programa și noi ne-am deprins și în general acum e mai ușor nu cum era înainte cu formulare pe hârtie”, susține farmacista Larisa Agachi.
O altă farmacistă, Sofia Cerlat, spune că provine dintr-o familie de medici, de acolo a și apărut interesul pentru medicină. Cu toate că lucrul în farmacie nu este deloc ușor, Sofia se mândrește că ajută oamenii și poate să le ofere sfaturi.
„Dragostea mea față de chimie încă din școală și insistența părinților m-au făcut să aleg această facultate de care nu regret. După absolvirea facultății, a început a doua facultate, lucrul, zi de zi întâmpinăm greutăți, dar greutăți care le depășim, desigur cadrul legal, desigur bucură că în ultimul timp se perfecționează. Suntem intermediarul dintre pacient și doctor, suntem acei care putem corecta unele greșeli ale doctorilor ce ține de medicamente, suntem acei care asigurăm siguranța pacienților”, a declarat farmacista Sofia Cerlat.
În cadrul evenimentului festiv, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că statul își propune să extindă Programul Național „Farmacie în Satul Tău”.
„La momentul de față avem 43 de farmacii în 16 raioane. Urmează o nouă licitație undeva la sfârșitul lui noiembrie. Vom continua în fiecare an până nu vom ajunge ca niciun cetățean din Republica Moldova să nu poată spune că el nu are acces chiar și la cele mai simple, esențiale medicamente”, a relatat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Facultatea de Farmacie oferă studenților și viitorilor specialiști studii calitative și acces la noi laboratoare moderne, - a menționat rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”.
„Este o facultate serioasă, stabilă, este o facultate care pregătește cadre pentru sistemul național farmaceutic de înaltă calitate. Anual noi facem o înmatriculare, la fiecare an de studii sunt în jur de la 82 până la 90 de studenți, avem cinci ani de studii, aproximativ în jur de 380-400 de studenți”, a afirmat rectorul USMF, Emil Ceban.
În total, 55 de promoții de farmaciști au absolvit această facultate, specialiști care în prezent activează atât în țară, cât și departe de hotarele ei. Printre aceștia, 4 320 de absolvenți din Republica Moldova și 501 absolvenți internaționali.