Revista presei internaționale: Soluții pentru încheierea războiului ruso-ucrainean; CEDO condamnă Rusia pentru legea privind „agenții străini"
Presa internațională relatează despre eforturile mai multor lideri mondiali de a găsi soluții pentru încheierea războiului ruso-ucrainean, subiect abordat inclusiv la summit-ul BRICS din Rusia. Decizia Parlamentului European de a oferi împrumuturi de zeci de miliarde de euro Ucrainei din contul activelor rusești înghețate și turneul balcanic pe care-l începe azi președintele Comisiei Europene se numără printre alte evenimente abordate de publicațiile străine.
Încetarea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurii energetice ar putea fi primul pas către încheierea fazei fierbinți a războiului ruso-ucrainean, a declarat liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, citat de Unian. Potrivit publicației, președintele ucrainean a sugerat că luarea unei asemenea decizii ar fi posibilă, având în vedere că la primul summit de pace organizat de Kiev în Elveția în luna iunie, mai mulți lideri mondiali au acceptat un asemenea plan.
Pentru o revenire rapidă la pace în Ucraina a pledat premierul indian Narendra Modi în marja summitului BRICS de la Kazan, găzduit de președintele rus, Vladimir Putin, informează EFE. Potrivit agenției de presă, Modi a explicat că este "în contact permanent" cu Putin, discutând cu acesta soluii de depășire a conflictului. EFE amintește că premierul indian evită să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei și pledează pentru dialog între cele două țări, oferindu-se chiar ca mediator. La summit-ul BRICS participă mai mulți lideri ai țărilor asiatice, inclusiv președintele Chinei Xi Jinping, prilej folosit de Kremlin pentru a demonstra eșecul politicii occidentale de izolare și de sancțiuni împotriva țării sale, mai scrie EFE, precizând că Putin a menționat anterior India, China și Brazilia ca posibili mediatori în viitoarele negocieri de pace cu Ucraina. Același subiect figurează și pe agenda discuțiilor preconizate pentru joi între președintele Rusiei și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, amintește agenția de presă.
Parlamentul European a aprobat marți un împrumut de până la 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, finanțat din profiturile generate de activele rusești înghețate în Europa, relatează Euractiv. Agenția subliniază că active rusești în valoare de aproximativ 280 de miliarde de euro au fost înghețate în UE după invazia rusă în Ucraina. Aceste active sunt preconizate să genereze între 2,5 și 3 miliarde de euro anual, bani ce vor ajuta la înarmarea Ucrainei și finanțarea reconstrucției postbelice, scrie Euractiv.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți, 22 octombrie, Rusia pentru legea sa privind așa-zișii agenți străini, apreciind că este „arbitrară” și creează un „climat de neîncredere”, relatează AFP. CEDO a fost sesizată de peste 100 ONG-uri, instituții mass-media și membri ai societății civile din Rusia în cazul acestei legi adoptate în 2022. CEDO estimează, de asemenea, că „această legislație are drept scop să pedepsească și să intimideze mai degrabă decât să răspundă unei nevoi de transparență sau unor imperative legitime de securitate naționale”, notează AFP. Agenția de presă amintește că Rusia este exclusă din CEDO din martie 2022, din cauza invaziei din Ucraina, totuși Curtea ia decizii în cazul regimului de la Moscova pentru fapte anterioare acestei date.
Atacurile fără discernământ ale Rusiei asupra porturilor de la Marea Neagră din Ucraina întârzie ajutorul vital care ajunge la palestinieni și împiedică livrarea unor provizii cruciale de cereale către sudul global, transmite Reuters, citându-l pe prim-ministrul britanic Keir Starmer. Potrivit British Defense Intelligence, cel puțin patru nave comerciale au fost lovite de muniții rusești în Marea Neagră în perioada 5-14 octombrie. Ucraina este un mare producător mondial de grâu și porumb și înainte de invazia Rusiei din 2022, țara exporta aproximativ șase milioane de tone de cereale pe lună prin Marea Neagră. În ciuda războiului în curs, vânzările de cereale rămân o sursă crucială de venituri pentru țară, menționează Reuters.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, începe miercuri un turneu în Balcanii de Vest, unde va vizita țările candidate la aderarea la UE, transmite BBC. Vizita sa, a patra în regiune, este "un semnal puternic" că extinderea este din nou pe agenda Uniunii Europene, subliniază publicația. Pentru țările balcanice candidate la UE - Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia -, această vizită va fi și o oportunitate de a arăta că sunt conștiente de reformele ce urmează să fie întreprinse pentru a spera să adere la UE, conchide BBC.
În fine, Associated Press informează că mașinile hibride și electrice noi vândute în Uniunea Europeană, în septembrie, au reprezentat o treime din totalul vânzărilor de vehicule noi, depășind pentru prima dată cota de piață lunară a autoturismelor pe benzină. Potrivit agenției de presă vânzarea de mașini hibride electrice a crescut în Uniunea Europeană în ultimele luni, deoarece cumpărătorii le văd ca pe o variantă mai accesibilă comparativ cele alimentate cu benzină și motorină. Vânzările de mașini complet electrice (BEV) și hibride plug-in (PHEV) au scăzut în schimb în acest an, în parte din cauza politicilor divergente privind stimulentele ecologice în rândul țărilor europene, adaugă Associated Press.