Social

Revista presei // Rezultatul alegerilor, influențat de informații false și corupție

Rezultatul alegerilor, influențat de informații false și corupție; Sancționarea de către Uniunea Europeană a persoanelor care destabilizează Republica Moldova, precum și prognozele pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Rezultatul alegerilor este unul în „tandem de informații false și coruperea cetățenilor”, este de părere directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, scrie Moldova 1. El spune că campania electorală a fost profund afectată de dezinformare și corupție. Macovei a subliniat că „nivelul de dezinformare a fost alarmant”, adăugând că cetățenii au fost țintiți de manipulări care au afectat grav integritatea procesului electoral. El a accentuat necesitatea consolidării educației media în rândul populației pentru a combate efectele negative ale dezinformării, subliniind că un electorat bine informat este esențial pentru o democrație funcțională.

Într-o emisiune de la TVR Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan a subliniat că persoanele responsabile de încercările de destabilizare a Republicii Moldova trebuie să fie incluse în continuare pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene. Mureșan a declarat că aceste acțiuni de destabilizare nu pot fi tolerate și că UE trebuie să rămână fermă în aplicarea sancțiunilor pentru a proteja democrația și suveranitatea Moldovei. El a adăugat că „toți cei care acționează împotriva stabilității și integrității teritoriale a Republicii Moldova trebuie să fie trași la răspundere”, subliniind importanța consolidării cooperării între Moldova și Uniunea Europeană în acest context.

Referendumul pentru integrarea europeană și rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost un succes, dar în turul doi se va utiliza și mai intens „arsenalul de intimidare a Rusiei”, a declarat, candidat independent la alegerile prezidențiale din România, Mircea Geoană, scrie deschide.md. El a subliniat că miza din Republica Moldova depășește dimensiunea țării și reprezintă „epicentrul competiției geopolitice globale între Rusia și Occidentul democratic”. Goană spune că importanța dialogului cu cei care au votat împotriva referendumului, afirmând că este esențial să le fie explicat că în Europa este „mai bine, mai prosper, mai democratic și mai liber decât în societatea totalitară și brutală pe care Rusia o reprezintă”.

Radio Chișinău scrie că analistul politic Ion Tăbîrță a identificat cauzele care au dus la rezultatul referendumului privind modificarea Constituției, subliniind că acesta a fost influențat de un cumul de factori. Tăbîrță a evidențiat trei mari cauze ale rezultatului sub așteptări privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Prima cauză menționată este dezinformarea masivă provenită dinspre Moscova. A doua cauză, potrivit analistului, este rețeaua creată de oligarhul fugar Ilan Șor, care a reușit să corupă alegătorii. În cele din urmă, a treia cauză se leagă de activitatea partidului de la guvernare, care, în opinia lui Tăbîrță, a avut un impact negativ asupra rezultatului referendumului.

Jurnal TV propune opinia Consiliului de Presă privind dezbaterile candidaților la președinție, care a exprimat îngrijorări cu privire la alegerea moderatorului pentru dezbaterile prezidențiale, calificând această decizie drept o „lipsă de respect față de public”. Reprezentanții Consiliului subliniază că un moderator imparțial și profesionist este esențial pentru asigurarea unui dialog constructiv și transparent între candidați, esențial în procesul electoral. Critica vine în contextul în care transparența și corectitudinea dezbaterilor sunt vitale pentru încrederea alegătorilor în democrația moldovenească, iar alegerea unui moderator controversat riscă să afecteze percepția publicului asupra procesului electoral, sunt de părere experții.

Între timp, Consiliul pentru Egalitate a făcut apel la competitorii electorali și susținătorii lor să adopte un discurs public „echilibrat” și să evite orice formă de discurs de ură, instigare la discriminare sau intoleranță, transmite Ziarul de Gardă. Această solicitare se aliniază cu recomandările rețelei europene a instituțiilor de egalitate – Equinet – care subliniază importanța combaterii discriminării și a incitării la ură în cadrul campaniilor electorale. Consiliul a precizat că, deși promovează un climat de respect și toleranță, nu are competența de a examina cazurile de discurs de ură sau instigare la discriminare, acestea fiind contravenții ce țin de atribuțiile Poliției.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult