Social

Provocările producătorilor de nuci din R. Moldova: Temperaturi înalte, recoltă slabă și piață de desfacere limitată

Temperaturile înalte, recolta slabă și piața de desfacere limitată sunt printre principalele provocări cu care s-au confruntat producătorii de nuci în acest an. Fermierii spun că pentru îmbunătățirea situației este și de mai multe subvenții din partea Ministerului Agriculturii pentru infrastructură, utilaje, de extinderea plantațiilor de nuci, dar și participarea la expoziții internaționale pentru a promova nucile pe piețele externe.

Deși exportul de nuci este profitabil, producătorii locali se confruntă cu lipsa utilajelor pentru decojire și uscare, ceea ce îi împiedică să producă o cantitate mai mare și să-și extindă piața de desfacere. În prezent, Republica Moldova exportă nucile în țările blocului comunitar, precum și în Albania și Turcia, a precizat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.

El a mai spus că statul poate interveni cu stimulente financiare, cum ar fi majorarea subvențiilor, pentru a încuraja fermierii să investească în echipamente care să îmbunătățească nivelul de calitate a producției. De asemenea acesta recomandă fermierilor să-și extindă plantațiile inclusiv în fâșiile forestiere.

„Provocările la nivelul exportului țin mai mult de faptul că nuca noastră nu este suficient de cunoscută. Moldova este cunoscută ca o țară care produce și exportă nucă de calitate, dar într-o măsură insuficientă. Pentru aceasta, am întreprins niște măsuri: am participat la câteva expoziții, dar efortul acesta trebuie continuat. Participarea la expoziții internaționale specializate în produse alimentare și produse agricole ne va asigura o mai bună cunoaștere și informare a publicului sau a companiilor interesate de producția noastră de nuci. Astfel, vom putea accelera puțin livrările noastre

Însă avem și provocări în producția internă. Din păcate, nu suntem la nivelul necesar în ceea ce privește cantitatea de nuci produse în țară pentru a acoperi o cerere potențială existentă. Sunt câteva probleme cu tehnologia plantațiilor, instalarea sistemelor de irigare și efectuarea corectă a lucrărilor tehnice. La aceste capitole, de asemenea, avem probleme și restanțe, ca să spun așa. În plus, nuca fiind un produs care necesită o prelucrare primară post-recoltă”*.

Roada de nuci în acest an înregistrează o ușoară creștere, ajungând la 23 de mii de tone, mai afirmă, Oleg Tîrsină. Potrivit lui, până în anii 90, exporturile de nuci constituiau 36 de mii de tone, iar decalajul se explică prin faptul că această activitate este tot mai puțin practicată de populația rurală în ultimii ani.

„Moldova cândva producea 35-36 de mii de tone de nuci, dintre care o bună parte era exportată. În prezent suntem undeva la 22-23 de mii de tone. Ușoară creștere. S-a redus foarte mult colectarea producției de nuci din fâșiile de aliniament. Este o activitate practicată tot mai puțin de către populația rurală. Un lucru regretabil într-o anumită măsură, pentru că aceasta asigura, în primul rând, materia primă pentru companiile care procesează și exportă miezul de nucă”.

Oamenii cu care am discutat spun că nu mai este profitabil să strângă nuci, sau să vândă miezul din cauza prețului tot mai mic de la an la an.

„Nu merge pentru că lumea nu are bani. Prețul e ieftin și tot nu merge”

„Nu e convenabil. Când era nuca scumpă, era întrebat. Sunt oameni care dirijează lucrurile astea de sus, nu de jos. Ei se ocupă, ei au venit. Ei fac, ei scad, ridică prețurile, iar el, care muncește, rămâne aproape numai cu munca”.

Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a mai precizat că anul trecut principala destinație pentru exportul de nuci în coajă a fost Turcia, unde au ajuns 40 la sută din producția de nuci din țara noastră, restul fiind exportate în țările Uniunii Europene.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult