Social

Republica Moldova trece în această noapte la ora de iarnă

Republica Moldova trece la ora de iarnă în această noapte. Acele ceasornicelor vor fi date cu o oră înapoi, astfel ora 04:00 va deveni ora 03:00. Potrivit specialiștilor, schimbarea orei afectează circa 40% din populație, prin oboseală, tulburări de somn și lipsă de concentrare. Recomandarea pentru cetățeni este de a se culca mai devreme. Și oamenii afirmă că le ia ceva timp până se adaptează la noul regim, deși unii spun că nu întâmpină dificultăți.

Schimbarea orei generează o perturbare a regimului de zi, iar din acest motiv oamenii se pot confrunta cu o stare de somnolență și lipsă de energie. Alte persoane mai sensibile chiar au nevoie de administrarea unor preparate pentru a face față noului regim. Specialistul în somnologie, Victor Vovc, afirmă că 40% din populația Europei, inclusiv a Republicii Moldova, suferă din cauza schimbării orei, iar recomandarea principala este să se culce mai devreme, să practice activități fizice și să consume mai multe fructe și legume.

Se iau niște medicamente speciale pentru a se adapta mai bine. Ar trebui în fiecare seară să ne culcăm cu vreo 10-15 minute mai devreme, ca să ne adaptăm. Unele persoane au nevoie de mai mult timp, depinde de sensibilitatea organismului. La unii crește irascibilitatea, nu se pot concentra. Sunt oameni matinali care suferă”, a declarat specialistul în somnologie, Victor Vovc.

Pentru unele persoane schimbarea orei este asociată cu oboseală, epuizare și lipsă de concentrare la locul de muncă și au nevoie de cel puțin două săptămâni să se adapteze la noul regim. Iar alții spun că nu întâmpină dificultăți și se bucură că vor dormi cu o oră mai mult.

Nu mă afectează acum. Poate când voi îmbătrâni voi simți schimbări. În jur de o săptămână mă adaptez psihologic cu schimbarea orei”. „De altfel ar fi întuneric dimineața și atunci sunt de acord să se schimbe ora. Mă adaptez ușor, sunt la vârsta când nu am probleme de adaptare”. „Aș prefera să renunț la această practică”. „Nu sunt de acord cu schimbarea orei”. „Acționează negativ asupra sistemului nervos”, spun oamenii.

Trecerea la ora de iarnă a fost intens discutată în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă la care oră ar vrea să rămână definitiv. Până acum nu s-a ajuns la consens în această problemă.

Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului din anii 1970.

Într-o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peste 60 de europarlamentari cer renunțarea la ora de vară, transmite sâmbătă dpa, citată de Agerpres. Documentul arată că sistemul actual este depășit, iar renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an este de asemenea în concordanță cu angajamentul Uniunii Europene în favoarea simplificării, reducând stresul inutil pentru cetățeni și făcând viața de zi cu zi mai ușoară în cele 27 de state membre. Europarlamentarii semnatari cer Comisiei să ia în considerare problema cât mai rapid.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult