Electorala

Concluziile experților, după prima dezbatere electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Prima dezbatere electorală a candidaților la prezidențiale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, a ilustrat în mod evident diferențele politice dintre cei doi. Miza confruntării a fost informarea alegătorilor, atragerea indecișilor și prezentarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă cetățenii. Este opinia politologului de la București Cristian Pârvulescu exprimată într-o ediție specială la Radio Moldova, după difuzarea dezbaterii electorale de la Palatul Republicii.

În timpul primei confruntări față în față, ambii candidați la alegerile prezidențiale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au avut poziții oarecum dominante pe anumite aspecte, mai mult sau mai puțin problematice, observă politologul Cristian Pârvulescu.

„Au ilustrat în mod evident competențele politice diferite ale celor doi. Doamna Sandu a avut un stil ofensiv, s-a adresat în special electoratului pro-occidental, încercând să-l pună pe domnul Stoianoglo într-o poziție neplăcută, aducând aminte de dosarele complicate, de activitatea sa de procuror, de cea de politician și așa mai departe. Domnul Stoianoglo are o rezervă și trebuie să recunosc, pe de altă parte, că nu s-a comportat nici domnia sa atât de slab încât m-aș fi așteptat; a fost previzibil, se adresează electoratului său.”

Potrivit politologului, rămâne de văzut în ce măsură va influența electoratul această primă confruntare electorală neordinară agreată de echipele celor doi candidați.

„Trebuie să spun că eu nu am auzit de dezbatere fără moderator. Deci, pentru mine a fost o surpriză absolută. Până la urmă, cei doi s-au adaptat, au reușit să facă față în linii mari timpilor care le-au fost acordați și dezbaterea s-a desfășurat, dincolo de stilul fiecăruia dintre candidați, în condiții rezonabile”.

Pentru expertul politic Mihai Mogîldea miza dezbaterii electorale a fost câștigarea unui important segment de electorat, de 150 de mii de persoane sau 10 la sută din numărul total al alegătorilor, segment care ar putea înclina balanța în turul doi de scrutin.

„Aici mă refer, în special, la circa 90 de mii de oameni care în primul tur au votat „DA” la referendum, dar nu au votat-o pe actuala președintă Maia Sandu. Este interesant încotro se vor îndrepta voturile acestor oameni, pentru că ei reprezintă la ora actuală în jur de 6% din numărul total al alegătorilor. Mai există, în același timp, în rândul electoratului domnul Usatîi, care a luat 13%. Un alt contingent de, iarăși, 15% care a votat mai degrabă „NU” la referendum, dar nu l-a susținut pe Alexandr Stoianoglo. Interesant dacă în turul doi va decide să facă acest lucru”.

Mihai Mogîldea mai spune că, pentru o mai bună organizare, dezbaterea electorală trebuia moderată, așa încât cei doi candidați să poată interveni cu replici și precizări și să nu admită neclarități sau chiar dezinformări.

Amintim că, după mai multe zile de discuții, echipele celor doi candidați la prezidențiale au agreat formatul dezbaterii, care a avut loc la Palatul Republicii, fără moderator, fiind preluată și difuzată de mai multe instituții media, inclusiv de „Teleradio-Moldova”.

Compania publică va organiza luni, 28 octombrie, o dezbatere electorală televizată înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale cu cei doi candidați, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Dezbaterea va începe la ora 19:00 și va fi difuzată în direct la Moldova 1 și Radio Moldova.

Amintim că, în primul tur al scrutinului, Maia Sandu a acumulat 42,45% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo - 25,98%.

Turul doi va avea loc duminica viitoare, 3 noiembrie.

Citește mai mult