Învățământ la distanță și cu frecvență redusă în cazul studiilor de licență și masterat. Ce prevede noul regulament

Studiile de licență și masterat vor putea fi desfășurate la distanță și cu frecvență redusă în universitățile din Republica Moldova, conform unui nou regulament aprobat miercuri de Guvern. Decizia a fost luată în sprijinul studenților care au nevoie de mai multă flexibilitate în procesul de învățare, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
„În cazul învățământului la distanță este prima reglementare de așa gen, de până acum, fapt care va face posibil desfășurare acestei forme de studii în învățământul nostru superior, odată cu aprobarea hotărârii de Guvern și va deschide această oportunitate pentru un spectru mai larg de persoane, fiind vorba de persoane cu dezabilități, cetățenii Republicii Moldova aflați în diasporă, inclusiv cetățeni străini care eventual ar întâmpina dificultăți pentru a veni la studii în Republica Moldova, sau pur și simplu persoane care muncesc și au dificultăți în a combina un proces de studiu cu munca”, a explicat ministrul Educației.
Inițiativa este apreciată de oameni. Ei spun că această schimbare le va oferi mai multe oportunități. Totuși, aceștia susțin că nu toate specialitățile pot fi însușite online și că este nevoie de prezența fizică.
„Accesul la educație în Republică Moldova nu este condiționat de nimic, adică cu apariția unei noi opțiuni nu cred că s-ar schimba ceva. Ca eu să parcurg un curs de studii la distanță este posibil pentru formarea continuă, dar nu pentru studii de bază.”;
„Eu aș opta mai mult pentru studiile în sală decât cele online, deoarece s-a văzut chiar în perioada Covid-ului că absolvenții care și-au făcut studiile pe timpul pandemiei sunt mult mai slab pregătiți decât cei care sunt prezinți în săli.”
„Depinde de tipul de învățământ. Dacă este vorba de medicină, inginerie, arhitectură, atunci nu cred că domeniile astea ar trebui să aibă opțiunea învățământului la distanță. Dar dacă este vorba de un masterat, spre exemplu, o persoană care lucrează deja la școală sau la grădiniță și face un masterat de ridicarea calificării și combină cumva cu munca, are rezultate bune la muncă, cred că ar fi bine să se ofere opțiunea asta, dar în domeniile cheie unde este importantă pregătirea, mai ales responsabilitate pentru viața omului, pentru securitatea statului, cred că acolo ar trebui să fie învățământ cu prezență la zi.”
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, învățământul la distanță și cel cu frecvență redusă va fi organizat pentru toate specialitățile cu excepția celor care necesită prezența fizică la ore, lucrul în ateliere sau laboratoare specializate pentru formarea practică. Acestea sunt: arte, arhitectură, medicină, inclusiv veterinară, servicii de securitate.
CITEȘTE ȘI:
- Ministerul Educației: Circa 6 din 10 elevi au promovat pretestarea la matematică
- Mai multe clădiri de sănătate publică și universitare vor fi eficientizate energetic din fonduri europene
- Tot mai puțini elevi în școlile din localitățile rurale. Profesori: „Dacă închidem instituția, satul moare”
- Școlile pot fi susținute prin donații transparente folosind MPay