Internațional

Revista presei internaționale: De ce Georgia, a cărei populație susține aderarea la UE, a votat masiv un partid pro-rus? În vizorul Rusiei, și alegerile din Bulgaria

Presa internațională descrie miza alegerilor parlamentare din Georgia unde partidele pro-europene acuză guvernarea de falsificarea rezultatelor electorale. Publicațiile străine își focalizează atenția și asupra alegerilor parlamentare din Bulgaria care s-au desfășurat pentru a șaptea oară în ultimii trei ani. Reacțiile NATO la prezența trupelor nord-coreene în Rusia e un alt subiect abordat de presă străină.

BBC constată că după aproape 20 de ani de efort de a se apropia de UE și Occident, Georgia a ajuns din nou la o răscruce politică. Alegerile parlamentare de sâmbătă au fost câștigate de partidul pro-rus de la guvernare Visul Georgian în pofida faptului că marea majoritate a populației pledează pentru integrarea țării lor în Uniunea Europeană, notează serviciul britanic de presă. Potrivit analiștilor intervievați de BBC, partidul de guvernământ a învins inclusiv din cauza divergențelor dintre partidele pro-occidentale din opoziție care nu au reușit să ajungă la un acord privind participarea la alegeri pe o singură listă electorală. „Când opoziția a refuzat să se unească sub un singur număr, de fapt a refuzat să facă din aceste alegeri un referendum pentru sau împotriva viitorului european al țării. Și așa au pierdut unele dintre voturi - în special acel segment al societății georgiene care nu ar dori să se afilieze la niciun partid anume”, comentează analistul Georgy Badridze.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a refuzat duminică să recunoască rezultatul alegerilor parlamentare, susținând că votul a fost „complet manipulat”, transmite publicația georgiană Agenda. „Aceste alegeri nu pot fi recunoscute, pentru că este o recunoaștere a subordonării Georgiei față de Rusia. Nu vom tolera asta. Nimeni nu poate lua viitorul european Georgiei”, a spus Zourabichvili. Potrivit liderului de la Tbilisi, „ [în țară] s-au organizat alegeri în stil rusesc”. Zourabichvili, împreună cu liderii partidelor de opoziție, i-au îndemnat pe cetățeni să se alăture luni seara unui protest pe Bulevardul Rustaveli din capitala Tbilisi pentru ca „împreună să spună lumii că nu recunosc aceste alegeri”.

La o zi după alegerile parlamentare din Georgia, în care Comisia Electorală Centrală a declarat câștigător partidul de guvernământ Visul Georgian, înalți parlamentari europeni au emis o declarație comună cu omologul lor canadian, transmite Civil. În declarație se spune că „alegerile nu au fost nici libere, nici corecte” și că „Uniunea Europeană nu poate recunoaște rezultatul. ” Parlamentarii subliniază că „aceste alegeri au fost despre Europa sau izolare, democrație sau autoritarism, libertate sau rusificare”. Oficialii europeni notează că politica partidului de guvernământ Visul Georgian este „pur și simplu incompatibilă” cu UE. „Campania perfidă bazată pe frica față de un „război global”, care face din Georgia o a doua Ucraina, a căzut pe un teren fertil. Există un singur „partid de război global”, și numele lui este Rusia”, se spune în comunicat. Declarația spune că dezamăgirile sunt masive, dar, în ciuda acestui fapt, parlamentarii subliniază: „Nu trebuie să abandonăm acum părțile pro-europene ale societății”. În special, ei resping pedeapsa națiunii în ansamblu, prin măsuri precum eliminarea regimului de liberalizare a vizelor cu Georgia.

Experții citați de Euractiv subliniază că în pofida rezultatului electoral dezamăgitor al forțelor pro-occidentale, este esențial ca UE să mențină vii aspirațiile europene ale Georgiei în condițiile în care sondajele arată că peste 85% dintre cetățenii țării susțin aderarea la blocul comunitar. Publicația notează că pe parcursul acestei săptămâni, Comisia Europeană ar urma să-și prezinte așa-numitul pachet de extindere. Însă, mulți dintre cetățenii intervievați de Euractiv la Tbilisi sunt îngrijorați că votul și incertitudinea politică de după alegeri vor deraia cursul pro-occidental al țării.

The Wall Street Journal scrie că Georgia, care a avut multă vreme aspirații de a adera la NATO, a devenit un câmp de luptă în competiția strategică a Occidentului cu Rusia. Moscova luptă pentru influență într-o regiune pe care o consideră curtea sa din spate, comentează publicația. Partidul de guvernământ din Georgia a pus războiul ruso-ucrainean în centrul dezbaterilor electorale, prezentându-l ca pe o alegere între război și pace. Altfel zis, a speriat alegătorii că țara va intra în război dacă aceștia vor vota pentru partidele pro-europene – o sperietoare folosită și de forțele politice pro-ruse din Republica Moldova, care era aproape să compromită votul pro-european la recentul referendum constituțional privind aderarea statului la blocul comunitar, observă The Wall Street Journal. Potrivit publicației americane, principalele arme hibride folosite de Moscova pentru a menține statele din fostul spațiu sovietic sub influența sa, sunt campaniile de dezinformare, atacurile cibernetice și finanțarea ascunsă a partidelor politice pro-Kremlin, inclusiv a instituțiilor mass-media.

Moscova nu a urmărit indiferent nici alegerile legislative desfășurate duminică în Bulgaria, comentează Politico. Publicația amintește că cetățenii Bulgariei au participat la alegeri parlamentare pentru a șaptea oară în ultimii trei ani din cauza crizei politice provocate de neînțelegerile partidelor parlamentare care nu au reușit să formeze o coaliție de guvernare stabilă. Pe fondul unei apatii electorale pronunțate, principala luptă se dă între un partid agreat de Kremlin și două partide pro-europene, notează Politico. Publicația face trimite la datele exit-poll-urilor, potrivit cărora Partidul conservator GERB al fostului prim-ministru Boyko Borissov obține 26 la sută din voturi, urmat de liberali cu 15 procente și de partidul pro-rus Renaștere cu 13 la sută din sufragii.

AFP notează că principalele dispute politice între partidul GERB și cel Liberal care au obținut cele mai multe voturi sunt legate de probleme de corupție. Liderul GERB Boiko Borisov ar fi dispus să negocieze formarea unei coaliții cu partidul pro-rus Renaștere, dar „partenerii săi de la Bruxelles și Washington nu ar permite” un astfel de scenariu, comentează analiștii intervievați de aceeași agenție de presă. În aceste condiții, formarea unui nou guvern stabil rămâne o provocare, conchide AFP.

Unian transmite că azi, secretarul general al NATO, Mark Rutte, va face o declarație oficială cu privire la desfășurarea trupelor nord-coreene în Rusia și la eventuala implicare a acestora în războiul din Ucraina. Potrivit serviciului de presă NATO, aceeași chestiune va fi comentată azi de către o delegație la nivel înalt din Coreea de Sud venită la Consiliul Nord-Atlantic unde au mai fost invitați ambasadori ai statelor partenere NATO din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Australia, Japonia și Noua Zeelandă. Potrivit Kyivindependent , Rusia plănuia să trimită primii soldați nord-coreeni în zona de luptă chiar în aceste zile.

Euronews transmite că zeci de mii de manifestanți au mărșăluit la sfârșitul săptămânii trecute în orașele italiene, cerând pace în Gaza și Ucraina. Aproximativ 10.000 de oameni au mărșăluit prin centrul Romei fluturând un steag uriaș al păcii în fața Colosseumului. Alte mitinguri au avut loc la Torino, Milano, Florența, Bari, Palermo și Cagliari, cu sprijinul a sute de grupuri care au cerut pace, transmite postul pan-european de televiziune. Marșurile au avut loc pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Israelul a lansat sâmbătă dimineață atacuri aeriene asupra țintelor militare din Iran, ca răspuns la loviturile cu rachete balistice ale Teheranului pe 1 octombrie, precizează Euronews.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult