Revista presei // Primele declarații ale femeii suspectate de corupere electorală, aflată în arest la domiciliu
Contestarea declarațiilor lui Alexandr Stoianoglo, care susține că majoritatea cazurilor legate de frauda bancară au fost trimise în instanță în timpul mandatului său de procuror general; Evaluarea refuzului candidatului socialiștilor de a participa la dezbaterea electorală, precum și primele declarații ale protagonistei investigației ZdG „În slujba Moscovei”, care se află în arest la domiciliu și este suspectată de corupere electorală. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Declarațiile lui Alexandr Stoianoglo, conform cărora majoritatea cazurilor legate de frauda bancară au fost trimise în instanță în timpul mandatului său de procuror general, au fost contestate de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, scrie TV8. Acesta a citat un raport din 2021, pe care l-a atribuit experților „la comanda Maiei Sandu”. În reacția sa, CCIA a subliniat că raportul nu susține afirmațiile lui Stoianoglo și a precizat că anchetele în cauză erau gestionate de Procuratura Anticorupție, o entitate independentă, și nu de Stoianoglo sau de Procuratura Generală. De asemenea, CCIA a menționat că nu toate cazurile de fraudă bancară au fost încheiate și trimise în instanță în perioada respectivă; unele dintre acestea se aflau încă în faza de urmărire penală.
Radio Chișinău a publicat declarațiile experților Ion Tăbârță și Mihai Isac, care comentează refuzul candidatului socialiștilor la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, de a participa la dezbaterea electorală organizată de postul public de televiziune. Aceștia consideră că acest gest reprezintă o desconsiderare a procesului democratic. Analistul politic Ion Tăbârță a afirmat că refuzul lui Stoianoglo de a se confrunta cu contracandidata sa, Maia Sandu, ar fi fost sugerat de echipa sa de campanie, deoarece o dezbatere directă i-ar fi fost dezavantajoasă. La rândul său, expertul în politică externă, Mihai Isac, a subliniat că Maia Sandu a câștigat clar prima rundă de dezbateri din 27 octombrie și cea din 28 octombrie. Absența lui Stoianoglo de la cea de-a doua dezbatere denotă, în opinia sa, „o lipsă de respect față de electorat”.
Într-un interviu exclusiv pentru Moldova 1, „Tanti Raia”, protagonista investigației ZdG „În slujba Moscovei”, care se află în arest la domiciliu și este suspectată de corupere electorală, a negat acuzațiile aduse. Deși inițial a afirmat că nu a primit niciodată bani de la Ilan Șor pentru a corupe alegătorii, ulterior a recunoscut că a împărțit bani veniți de la Moscova, dar susține că a făcut-o o singură dată. Investigația publicată de „Ziarul de Gardă” înaintea scrutinului din 20 octombrie relevă implicarea unor membri ai organizațiilor teritoriale ale partidelor afiliate lui Ilan Șor în coruperea alegătorilor. Materialele investigației arată că aceștia ar fi primit lunar sume de bani din surse ilegale pentru a influența votul la alegeri și pentru a boicota referendumurile republicane. Transferurile, efectuate prin banca rusească „Promsviazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale, ar fi variat între 5.000 și 250.000 de ruble, echivalentul a 900 până la 45.000 de lei.
Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova a declarat că nu poate confirma sau infirma legalitatea listei cu numele persoanelor implicate în schema de corupere electorală, recent apărută în presă, până când autoritățile nu stabilesc veridicitatea informațiilor conținute în aceasta, informează newsmaker.md. Până în prezent, nicio persoană vizată în listă nu a depus plângere în legătură cu protecția datelor personale. Lista, anonimă și trimisă prin e-mail, conține câteva mii de nume ale persoanelor asociate cu schema de corupere electorală desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor, aflată în prezent în atenția organelor de drept. Unele redacții au publicat deja această listă.
Într-un interviu pentru Jurnal TV, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Jaromír Plíšek, a menționat că rezultatele referendumului constituțional, deși la limită, nu vor afecta relațiile țării cu partenerii externi. El a subliniat importanța faptului că peste 50% dintre cetățenii care au votat susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Diplomatul a accentuat că modul în care se vor desfășura negocierile de aderare va avea un impact semnificativ asupra relațiilor cu statele membre ale Uniunii Europene. O desfășurare credibilă a acestor negocieri ar putea atrage un număr mai mare de investitori cehi și din alte țări în Moldova. Referitor la coruperea alegătorilor, Plíšek a menționat că și în Republica Cehă au existat cazuri similare, însă a recunoscut că nu a observat o schemă de corupție atât de complexă precum cea întâlnită în Republica Moldova. Ambasadorul a condamnat orice formă de interferență externă în procesul electoral, reafirmând angajamentul Cehiei față de integritatea democratică a țării.
Ziarul de Gardă publică declarația Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care dezminte zvonurile privind achiziția terenurilor agricole de către străini. Ministerul subliniază că nu are atribuții în ceea ce privește negocierile, tranzacțiile sau vânzările de terenuri agricole, rolul său fiind de a elabora și implementa politici pentru dezvoltarea agriculturii naționale. Conform legislației din Republica Moldova, persoanele fizice sau juridice străine nu pot dobândi sau deține drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau asupra terenurilor destinate fondului forestier. Aceste restricții se aplică și în cazul persoanelor juridice al căror capital social conține investiții străine, sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire.