Social

În Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de gripă sezonieră

De la începutul anului până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de gripă sezonieră în Republica Moldova, a precizat directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Veaceslav Guțu, la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1. Specialistul în sănătate a precizat că imunizarea este una dintre principalele măsuri de prevenție împotriva gripei sezoniere, iar până la moment, au fost administrate peste 68% din totalul dozelor recepționate.

În lunile decembrie-februarie, în țara noastră se înregistrează în jurul de 200-300 de cazuri săptămânale de gripă. Sunt cifre destul de mari. Iar în perioadele precum septembrie-noiembrie se înregistrează între 7-15 cazuri săptămânale. În acest sezon nu a fost înregistrat niciun caz de gripă”.

Perioada de incubație în cazul gripei este de la două până la patru zile din momentul contactării și poate dura până la două săptămâni. Gripa este extrem de contagioasă și se răspândește prin tuse, strănut sau prin atingerea unei suprafețe infectate. Pentru a preveni infecția, specialistul în sănătate recomandă vaccinarea.

Copii mici, persoanele cu maladii cronice și vârstnici sunt cei vulnerabili la această infecție. Este prioritar să conștientizeze și să se imunizeze pentru a fi protejați, pentru ca organismul să poată mai ușor lupta în cazul unei infecții. În Republica Moldova, vaccinarea este eligibilă copiilor, începând cu vârsta de 6 luni”, susține el.

Odihna, remediile naturiste, evitarea contactului cu persoanele infectate, alimentarea corectă și consumul ridicat de lichide sunt principalele recomandări pentru tratarea gripei. În cazul agravării simptomelor, specialistul în sănătate recomandă consultarea medicului.

Conform statisticilor ale Organizației Mondiale ale Sănătății, anual se înregistrează peste 200 mii de cazuri de gripă sezonieră și până la 50 000 de decese. Datele au fost prezentate în contextul Zilei Mondiale de Prevenire a Gripei.

Citește mai mult